Sos dyniowy to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie dynii w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podałam dziś na obiad właśnie z sosem dyuniowym. Smaczna jesienna odmiana dla panującego pieczarkowego, czy pomidorowego.
Składniki na sos:
1/2 dynii Hokkaido
1 szklanka wody/bulionu
2- cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
parmezan
1 mała cebula + 1 łyżka masła - opcjonalnie
Przygotowanie:
- z dynii usuń miąższ i pestki, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka.
- dodaj starty na tarce imbir i czosnek' posólJeśli przygotowujesz sos z cebulę, podsmaż wcześniej na maśle posiekaną cebulę
- zalej bulionem tak, by przykryć dynię i gotuj do miękkości
- zblenduj
- kopytka przygotuj wg przepisu z bloga
- podawaj kopytka z sosem, na końcu posyp całość startym parmezanem
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!