piątek, 29 października 2021

Kopytka z sosem dyniowym i parmezanem


 Sos dyniowy to jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie dynii w kuchni. Pyszne, domowe kopytka podałam dziś na obiad właśnie z sosem dyuniowym. Smaczna jesienna odmiana dla panującego pieczarkowego, czy pomidorowego.
Bajecznie prosty do przygotpwania, polecam!

Składniki na sos:

1/2 dynii Hokkaido
1 szklanka wody/bulionu
2- cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
parmezan
1 mała cebula + 1 łyżka masła - opcjonalnie

Przygotowanie:
  • z dynii usuń miąższ i pestki, pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka. 
  • dodaj starty na tarce imbir i czosnek' posólJeśli przygotowujesz sos z cebulę, podsmaż wcześniej na maśle posiekaną cebulę
  • zalej bulionem tak, by przykryć dynię i gotuj do miękkości
  • zblenduj
  • kopytka przygotuj wg przepisu z bloga
  • podawaj kopytka z sosem, na końcu posyp całość startym parmezanem
SMACZNEGO !


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!