Dzisiejsza propozycją to klopsiki z dorsza - absolutnie fit, idealnie sprawdzą się w każdej diecie lekkostrawnej. Klopsiki są pulchne i mięciutkie. Nie obsmażałam ich wcześniej, ani do mięsa nie dodawałam cebuli.
Nudnawy sos pomidorowy wzbogaciłam dodatkiem ananasa. Nabrał ciekawej orientalnej nuty, na pewno zyskał na smaku.
Polecam przepis do wypróbownia.
Składniki:
700 g filetu z dorsza
2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, czerwona słodka papryka
oregano/tymianek/natka zielonej pietruszki
400 ml gęstego przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu
1/2 ananasa
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
- dorsza umyć, osuszyć. pokroić w kostkę i potraktować ręcznym blenderem lub przekręcić w maszynce do mięsa
- dodać przyprawy, zioła, jajka oraz bułkę tartą, następnie dokładnie wyrobić i formować kuleczki
- w płaskim rondlu zagotować bulion i na wrzątek wkładać przygotowane klopsy. Gotować 10 minut
- dodać przecier pomidorowy, pokrojonego w kostkę ananasa, ocet, miód i sół. Gotować jeszcze 5 minut
- mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do garnka cały czas mieszajac, by zagęścić sos
- podawać posypane natką zielonej pietruszki z puree ziemniaczanym lub ryżem
SMACZNEGIO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!