Klopsiki z dorsza w sosie pomidorowym z ananasem

Dzisiejszą propozycją to klopsiki z dorsza — absolutnie fit,  idealnie sprawdzą się w każdej diecie lekkostrawnej. Klopsiki są pulchne i mięciutkie.  Nie obsmażałam ich wcześniej, ani do mięsa nie dodawałam cebuli.

Nudnawy sos pomidorowy wzbogaciłam dodatkiem ananasa. Nabrał ciekawej orientalnej nuty, na pewno zyskał na smaku. Polecam przepis do wypróbowania.

Składniki:

  • 700 g filetu z dorsza
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • oregano/tymianek/natka zielonej pietruszki
  • 400 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 ananasa
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

  • dorsza umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i potraktować ręcznym blenderem lub przekręcić w maszynce do mięsa
  • dodać przyprawy, zioła, jajka oraz bułkę tartą, następnie dokładnie wyrobić i formować kuleczki
  • w płaskim rondlu zagotować bulion i na wrzątek wkładać przygotowane klopsy. Gotować 10 minut
  • dodać przecier pomidorowy, pokrojonego w kostkę ananasa, ocet, miód i sól. Gotować jeszcze 5 minut
  • mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i wlać do garnka cały czas mieszając, by zagęścić sos
  • podawać posypane natką zielonej pietruszki z purée ziemniaczanym lub ryżem

SMACZNEGO!

Jeden komentarz

  1. W Polsce niestety bardzo zaniedbuje się ryby, a to dzięki nim nasze zdrowie jest o wiele lepsze. Pysznie wygląda, dzięki za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *