sobota, 13 listopada 2021

Kogel - mogel



 Kogel-mogel to deser mojego dzieciństwa, niezwykle prosty do przygotowania, bardzo popularny w czasach PRL-u.
Jest nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ jajka zjadane na surowo mają dwukrotnie więcej wartości odżywczych. Nie musisz się matwić o salmonellę. Wystaczy jajko dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
W żółtkach jaj znajdziemy tryptofan i tyrozynę, dwa aminokwasy o silnym działaniu antyoksydacycjnym. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią także nasze serce i układ nerwowy. 
Kogel-mogel idealnie sprawdzi się w leczeniu anemii, ponieważ posiada łatwo przyswajalne żelazo. Jest źródłem drogocennej lecytyny.
Żółtko zawiera wszystkie mikroelementy, biopierwiastki i witaminy, dlatego świetnie odżywia i wzmacnia odporność.
Warto jednak cukier zastąpić np.miodem.

Składniki:

2 jajka ekologiczne
1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
  • jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek
  • żółtka utrzeć z miodem na białą, puszystą masę przy pomocy miksera. W wersji czekoladowej dodać 1 łyżeczkę kakao
  • podawać zaraz po przygotowaniu
  •  
  • SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!