niedziela, 5 grudnia 2021

Chrupiący karp w panierce z piekarnika


 Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ryby w panierce, ale szukają jednak lżejszej wersji.
Jest na to prosty sposób, upiecz rybę w piekarniku.
 Karp opanierowany upieczony w piekarniku smakuje tak samo jak ten smażony z patelni, może jest nawet bardziej chrupiący.
Poza tym to spora oszczędność czasu, bo blaszka pomieści więcej porcji ryby, a upieczesz ją za jednym zamachem.

Składniki:

4 dzwonka karpia
2,3 łyżki maki
bułka tarta
1 jajko
masło

Przygotowanie:
  • dzwonki karpia, wcześniej umyte, pozbawione śluzu i łusek przeciąć na pół. posolić
  • każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej
  • przygotowane kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby ułożyć po wiórku masła
  • piec w 200`C 25-30 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby
SMACZNEGO !


6 komentarzy

  1. Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam karpia, to zdecydowanie moja ulubiona ryba, która sprawdza się nie tylko na święta. Nigdy nie przyrządzałam go w ten sposób, więc z chęcią wypróbuję Pani przepis. W dodatku mam nowy piekarnik, więc w końcu mogę eksperymentować w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe danie jak zwykle, pod warunkiem, że ktoś lubi rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety, warunek bezwzględny )

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosto i smacznie. Lubię karpia i spróbuje przygotować go w ten sposób właśnie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!