Chrupiący karp w panierce z piekarnika

Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ryby w panierce, ale szukają jednak lżejszej wersji.

Jest na to prosty sposób, upiecz rybę w piekarniku.

Karp opanierowany upieczony w piekarniku smakuje tak samo jak ten smażony z patelni, może jest nawet bardziej chrupiący.

Poza tym to spora oszczędność czasu, bo blaszka pomieści więcej porcji ryby, a upieczesz ją za jednym zamachem.

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia
  • 2,3 łyżki maki
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • masło

Przygotowanie:

  • dzwonki karpia, wcześniej umyte, pozbawione śluzu i łusek przeciąć na pół. posolić
  • każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej
  • przygotowane kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby ułożyć po wiórku masła
  • piec w 200`C 25-30 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *