Dzisiejszy przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ryby w panierce, ale szukają jednak lżejszej wersji.
Jest na to prosty sposób, upiecz rybę w piekarniku.
Karp opanierowany upieczony w piekarniku smakuje tak samo jak ten smażony z patelni, może jest nawet bardziej chrupiący.
Poza tym to spora oszczędność czasu, bo blaszka pomieści więcej porcji ryby, a upieczesz ją za jednym zamachem.
Składniki:
4 dzwonka karpia
2,3 łyżki maki
bułka tarta
1 jajko
masło
Przygotowanie:
- dzwonki karpia, wcześniej umyte, pozbawione śluzu i łusek przeciąć na pół. posolić
- każdy kawałek obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej
- przygotowane kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby ułożyć po wiórku masła
- piec w 200`C 25-30 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby
SMACZNEGO !
6 komentarzy
Fantastyczna, prosta i ponadczasowa, kradnę dla siebie, dzięki
OdpowiedzUsuńBanalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpia, to zdecydowanie moja ulubiona ryba, która sprawdza się nie tylko na święta. Nigdy nie przyrządzałam go w ten sposób, więc z chęcią wypróbuję Pani przepis. W dodatku mam nowy piekarnik, więc w końcu mogę eksperymentować w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie jak zwykle, pod warunkiem, że ktoś lubi rybę :)
OdpowiedzUsuńNiestety, warunek bezwzględny )
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. Lubię karpia i spróbuje przygotować go w ten sposób właśnie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!