Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Jeśli postanowiłaś od tego roku zmniejszyć porcje mięsa, ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne domowe kluchy śląskie z sosem pieczarkowym. Sos zrobiłam na bazie śmietany kremówki, nie wymagał zatem dodatku mąki do zagęszczenia. 

Składniki:

  •  800 g ziemniaków
  • 200 g mączki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • przygotuj kluski
  • pokrojoną cebulkę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś. Początkowo grzyby puszczą wodę, następnie zaczną się rumienić. Dodaj sól i pieprz, następnie wlej śmietanę kremówkę. Gotuj w odkrytym rondlu do uzyskania zadowalającej gęstości
  • podawaj ugotowane kluski z przygotowanym sosem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *