Jeśli postanowiłaś od tego roku zmniejszyć porcje mięsa ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne domowe kluchy śląskie z sosem pieczarkowym. Sos zrobilam na bazie śmietany kremówki, nie wymagał zatem dodatku mąki do zagęszczenia.
Składniki:
800 g ziemniaków
200 g mączki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oleju
300 g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka masła ghee
200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie:
- kluski przygotuj wg przepisu z bloga
- pokrojoną cebulkę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś. Początkowo grzyby puszczą wodę, następnie zaczną się rumienić. Dodaj sól i pieprz, następnie wlej śmietanę kremówkę. Gotuj w odkrytym rondlu do uzyskania zadowalającej gęstości
- podawaj ugotowane kluski z przygotowanym sosem
SMACZNEGO !
5 komentarzy
Cudowne kluski :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się śląskie najlepsze:)
UsuńUwielbiam śląską kuchnię. Do takich klusek jeszcze modra kapusta i jest zestaw idealny.
OdpowiedzUsuńModra idealna...
UsuńUwielbiam! W mojej rodzinie kluski śląskie odkąd pamiętam idą w parze z sosem pieczarkowym i każdy to połączenie lubi:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!