sobota, 5 lutego 2022

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym


Jeśli postanowiłaś od tego roku zmniejszyć porcje mięsa ten przepis jest dla Ciebie. Pyszne domowe kluchy śląskie z sosem pieczarkowym. Sos zrobilam na bazie śmietany kremówki, nie wymagał zatem dodatku mąki do zagęszczenia. 

Składniki:

 800 g ziemniaków
200 g mączki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka oleju
300 g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka masła ghee
200 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

Przygotowanie:
  • kluski przygotuj wg przepisu z bloga
  • pokrojoną cebulkę zeszklij na maśle, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i duś. Początkowo grzyby puszczą wodę, następnie zaczną się rumienić. Dodaj sól i pieprz, następnie wlej śmietanę kremówkę. Gotuj w odkrytym rondlu do uzyskania zadowalającej gęstości
  • podawaj ugotowane kluski z przygotowanym sosem
SMACZNEGO !


5 komentarzy

  1. Uwielbiam śląską kuchnię. Do takich klusek jeszcze modra kapusta i jest zestaw idealny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! W mojej rodzinie kluski śląskie odkąd pamiętam idą w parze z sosem pieczarkowym i każdy to połączenie lubi:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!