Moลผe nie jest to najlepsza pora na babkฤ, ale ta jest wyjฤ
tkowa. Naprawdฤ, lekka jak piรณrko, bardzo puchata, po prostu rozpลywajฤ
ca siฤ w ustach. Aby choฤ trochฤ wpisaลa siฤ w sezon truskawkowy, dodaลam do babeczki truskawki.
Czemu babka? Wycieczka do Berlina i wizyta w KaDeWe โ zaowocowaลa zakupem cudnej foremki. Nie mogลam siฤ juลผ doczekaฤ pierwszego wypieku w nowym nabytku. Przepis do wyprรณbowania czekaล juลผ od dawna. Zmniejszyลam jedynie iloลฤ mokrych skลadnikรณw, poniewaลผ obawiaลam siฤ zakalca.
Skลadniki:
- 125 g mฤ ki
- 125 g Speisestรคrke
- 3 peลne ลyลผeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 g adwokatu
- 150 ml oleju
- 8-10 duลผych truskawek
Wykonanie:
- mฤ ki oraz proszek do pieczenia przesiaฤ przez sitko
- jajka z cukrem ubiฤ do biaลoลci na kogel-mogel
- do ubitych jajek maลymi porcjami dodawaฤ adwokata i olej. Na koลcu wmieszaฤ na maลych obrotach miksera suche skลadniki.
- masฤ przelaฤ do foremki wysmarowanej masลem i wysypanej mฤ kฤ krupczatkฤ , nastฤpnie uลoลผyฤ na wierzchu truskawki, ktรณre opadnฤ na dno. Po upieczeniu i odwrรณceniu babki znajdฤ siฤ na gรณrze
- piec w 180` C okoลo 60 minut, do suchego patyczka
- po upieczeniu odczekaฤ 10 minut i wytrzฤ snฤ ฤ babkฤ z foremki. Studziฤ na kratce
- przed podaniem posypaฤ cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐