Bitki schabowe, czyli schabowy w sosie wลasnym z dodatkiem cebuli โ klasyk polskiej kuchni. Ten przepis potwierdza, ลผe proste smaki sฤ najlepsze. Jedynym warunkiem, by otrzymaฤ intensywny i bardzo aromatyczny sos jest silne zrumienienie miฤsa. To wszystko i tylko tyle, by danie zachwyciลo smakiem. Zapraszam na rozpลywajฤ ce siฤ w ustach miฤso w pysznym sosie z posmakiem cudownie sลodkiej cebuli.
Skลadniki:
- okoลo 80 dkg schabu
- 1 cebula
- olej
- mฤ ka do obtoczenia miฤsa
- sรณl, pieprz
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
- miฤso oczyลciฤ z bลon i powiฤzi, pokroiฤ w 2-3 cm plastry. Rozbiฤ lekko pod foliฤ spoลผywczฤ . Miฤso posoliฤ i oprรณszyฤ pieprzem, nastฤpnie obtoczyฤ w mฤ ce. Nadmiar strzepnฤ ฤ
- kotlety obsmaลผyฤ na mocno rozgrzanym tลuszczu z obydwu stron na rumiano
- w miฤdzyczasie obraฤ cebulฤ i pokroiฤ w piรณrka. Podsmaลผone kotlety zsunฤ ฤ na bok, przypieczone resztki zeskrobaฤ ลopatkฤ i teลผ odsunฤ ฤ na bok robiฤ c miejsce, by zeszkliฤ cebulฤ. Podlaฤ wodฤ i dusiฤ do miฤkkoลci okoลo 45 minut
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐