Orkiszowy chleb na piwie, tym razem droลผdลผowy, chyba najlepszy ze wszystkich droลผdลผowych, jakie upiekลam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycajฤ
cy, pyszny, z niesamowicie chrupiฤ
cฤ
skรณrkฤ
. Trudno mu siฤ oprzeฤ.
Pieczenie chlebka to sama przyjemnoลฤ. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszaลam przy pomocy rฤcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywajฤ
cy siฤ z piekarnika.
Skลadniki na 1 bochenek:
- 2,5 szklanki mฤ ki orkiszowej jasnej
- 1/2 szklanki otrฤ b ลผytnich
- 2 ลyลผeczki suchych droลผdลผy
- 2 pลaskie ลyลผeczki soli
- 400 ml piwa ciemnego
- 3 ลyลผki oleju
- tลuszcz i mฤ ka do formy
- siemiฤ lniane do posypania
Wykonanie:
- wymieszaฤ mฤ kฤ, otrฤby, droลผdลผe i sรณl. Osobno wymieszaฤ piwo z olejem, ewentualnie podgrzaฤ, powinno byฤ wyczuwalnie ciepลe, ale nie gorฤ ce
- pลyn wlaฤ do miski z mฤ kฤ , wymieszaฤ i wyrobiฤ przez 10 minut. Przykryฤ i odstawiฤ do wyroลniฤcia
- zagnieลฤ ponownie i przeลoลผyฤ do foremki, natลuszczonej i wysypanej mฤ kฤ . Zostawiฤ do ponownego wyroลniฤcia
- wyroลniฤty chlebek posmarowaฤ z wierzchu wodฤ , posypaฤ siemieniem lnianym. Wstawiฤ do piekarnika nagrzanego do 200`C na 45 minut
- studziฤ na kratce
Uwagi:
Jak najlepiej sprawdziฤ, czy ciasto dobrze wyrosลo? Powinno przede wszystkim podwoiฤ objฤtoลฤ. Jeลli nie potrafimy tego oceniฤ na „oko”, trzeba wbiฤ w ciasto kciuk โ jeลli doลek pozostanie, moลผna piec, jeลli siฤ zapeลni โ trzeba jeszcze poczekaฤ.
ลนrรณdลo: „Moje gotowanie” 2/2015
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐