Chleb orkiszowy na piwie

Orkiszowy chleb na piwie, tym razem droลผdลผowy, chyba najlepszy ze wszystkich droลผdลผowych, jakie upiekล‚am. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycajฤ…cy, pyszny, z niesamowicie chrupiฤ…cฤ… skรณrkฤ…. Trudno mu siฤ™ oprzeฤ‡.

Pieczenie chlebka to sama przyjemnoล›ฤ‡. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszaล‚am przy pomocy rฤ™cznego robota, no i ten cudny zapach wydobywajฤ…cy siฤ™ z piekarnika.

Skล‚adniki na 1 bochenek:

  • 2,5 szklanki mฤ…ki orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki otrฤ…b ลผytnich
  • 2 ล‚yลผeczki suchych droลผdลผy
  • 2 pล‚askie ล‚yลผeczki soli
  • 400 ml piwa ciemnego
  • 3 ล‚yลผki oleju
  • tล‚uszcz i mฤ…ka do formy
  • siemiฤ™ lniane do posypania

Wykonanie:

  • wymieszaฤ‡ mฤ…kฤ™, otrฤ™by, droลผdลผe i sรณl. Osobno wymieszaฤ‡ piwo z olejem, ewentualnie podgrzaฤ‡, powinno byฤ‡ wyczuwalnie ciepล‚e, ale nie gorฤ…ce
  • pล‚yn wlaฤ‡ do miski z mฤ…kฤ…, wymieszaฤ‡ i wyrobiฤ‡ przez 10 minut. Przykryฤ‡ i odstawiฤ‡ do wyroล›niฤ™cia
  • zagnieล›ฤ‡ ponownie i przeล‚oลผyฤ‡ do foremki, natล‚uszczonej i wysypanej mฤ…kฤ…. Zostawiฤ‡ do ponownego wyroล›niฤ™cia
  • wyroล›niฤ™ty chlebek posmarowaฤ‡ z wierzchu wodฤ…, posypaฤ‡ siemieniem lnianym. Wstawiฤ‡ do  piekarnika nagrzanego do 200`C na 45 minut
  • studziฤ‡ na kratce

Uwagi:
Jak najlepiej sprawdziฤ‡, czy ciasto dobrze wyrosล‚o? Powinno przede wszystkim podwoiฤ‡ objฤ™toล›ฤ‡. Jeล›li nie potrafimy tego oceniฤ‡ na „oko”, trzeba wbiฤ‡ w ciasto kciuk โ€” jeล›li doล‚ek pozostanie, moลผna piec, jeล›li siฤ™ zapeล‚ni โ€” trzeba jeszcze poczekaฤ‡.

ลนrรณdล‚o: „Moje gotowanie” 2/2015

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *