Jest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkim ciastem z migdałami smakuje wybornie!
Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne idealne na wiosenny podwieczorek lub plenerową imprezkę! Do ciasta użyłam ciemniejszej, zdrowszej wersji mąki orkiszowej 1050, a cukier zastąpiłam ksylitolem.
Ciasto możesz przygotować z samej mąki lub z dodatkiem mielonych migdałów.
Składniki na blaszkę 24 × 32 cm:
Ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej 1050 (lub 120 g mąki i 80 g mielonych) migdałów
- 125 g masła
- 100 g ksylitolu/cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki orkiszowej 1050
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g ksylitolu/cukru
- szczypta soli
- 70 g masła
Dodatkowo:
- 800 g rabarbaru
Wykonanie:
- składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki
- rabarbar umyć, obrać i pokroić w 3 cm kawałki
- mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia
- miękkie masło ubić z cukrem/ksylitolem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę (przynajmniej przez 5 minut). Kolejno wbijać po 1 jajku, następnie wmieszać na małych obrotach miksera mąkę i mleko
- ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na wierzchu rabarbar i równomiernie posypać kruszonką
- piec w 190`C 35-40 minut
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂