Ciekawy pomysł na zdrowy jarmuż
Jarmuż to zielone warzywo o karbowanych liściach, które należy do rodziny kapustowatych – dostarcza do organizmu, m.in. błonnik, witaminy, żelazo czy sole mineralne. Jego właściwości sprawiają, że stanowi on idealny dodatek do wielu potraw i świetnie sprawdza się jako przekąska. Oto kilka ciekawych pomysłów na wykorzystanie jarmużu w kuchni!
Jarmuż z patelni – idealny do sałatki
Warzywo cechuje się dość twardymi liśćmi, dlatego powinno się je nieco złagodzić obróbką termiczną. Jak przyrządzić jarmuż na patelni? Najlepiej skorzystać z wysokiej jakości oliwy z oliwek i mocno ją rozgrzać. Następnie trzeba wrzucić do rondla umyte i osuszone liście. Można je porwać lub pokroić na mniejsze kawałki.
Wystarczy podsmażać jarmuż przez kilka minut, aż stanie się lekko brązowy. Liście powinny w niektórych miejscach nabrać ciemniejszego koloru i delikatnej chrupkości. Podczas obróbki dodaj na patelnię posiekany czosnek i ulubione przyprawy, np. sól, pieprz czy paprykę wędzoną.
Tak przygotowane liście będą idealną bazą do wielu zdrowych sałatek. Warto dodać do nich, m.in. ser Apetina feta o kremowej konsystencji, pomidorki koktajlowe, kaszę bulgur, prażone pestki słonecznika lub pistacje, gotowane buraki czy ulubiony sos. Chrupkość jarmużu świetnie połączy się ze smakowitym dipem na bazie miodu, sosu sojowego i musztardy francuskiej.
Smażone liście jarmużu sprawdzą się także do sałatek makaronowych. Można je wymieszać z pełnoziarnistą pastą penne, cieciorką, suszonymi pomidorami, pokruszonym serem Apetina oraz sosem na bazie oliwy z oliwek i świeżych ziół. Doskonałe przełamanie struktury tego typu dań zapewni dodatek orzechów włoskich. Poza tym możesz wypróbować jarmuż jako składnik śniadaniowego wrapa z jajecznicą.
Koktajle z jarmużem – bomba witamin
Koktajle z jarmużem są znakomitym sposobem na dostarczenie organizmowi wielu składników odżywczych czy minerałów. Warzywo jest bogate w witaminy A, C i K, żelazo, magnez, wapń i przeciwutleniacze. Można je łatwo przyswoić w smakowitym smoothie, które wygodnie zabrać do szkoły czy pracy. Oto kilka przykładowych kompozycji:
- liście jarmużu, dojrzały banan, płatki migdałów, napój roślinny, kilka mrożonych kawałków ananasa;
- liście jarmużu, świeże mango, sok z pomarańczy, nieco kefiru, kilka orzechów nerkowca;
- liście jarmużu, truskawki, borówki, dojrzały banan, mleko, nieco miodu i kilka mrożonych malin.
Do koktajli można wykorzystać także warzywa np. marchewkę. W sezonie jesienno-zimowym warto dodać do napojów nieco imbiru, który pozytywnie wpływa na budowanie odporności.
Przepis na takie posiłki jest banalnie prosty. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki w dopasowanych do swoich potrzeb proporcjach do kielicha blendera, a następnie zmiksować na gładką masę.
Jarmuż na kanapki – z czym łączyć?
Wyjątkowy smak i właściwości jarmużu sprawiają, że jest on idealnym uzupełnieniem zdrowych kanapek. Do takich kompozycji najlepiej sięgać po wieloziarniste pieczywo, ponieważ zawiera ono sporo błonnika. Warzywo można podsmażyć tak samo, jak do sałatki, aby wydobyć z niego jeszcze więcej smaku i aromatu.
Chleb lub bułkę najlepiej posmarować serkiem Apetina, a następnie na wierzch położyć liście jarmużu. Na zielone warzywo dołóż, m.in. własnoręcznie przygotowaną pieczeń z białego mięsa lub wędzonego łososia, pomidora malinowego, rzodkiewkę, ogórka, słupki papryki, szczypiorek czy jajko. Zamiast serka użyj np. guacamole lub hummus. Wtedy posiłek doskonale uzupełnią serowe snacki.
Chipsy z jarmużu – zdrowy zamiennik popularnej przekąski
Chipsy z jarmużu to superprzekąska np. do oglądania ulubionego serialu. Stanowi znacznie zdrowszy odpowiednik chipsów smażonych na głębokim oleju. Przygotowując tego typu chrupki, zacznij od dokładnego umycia i osuszenia liści warzywa – pamiętaj, by odciąć twarde ogonki. Poza tym warto pociąć listki na kawałki o podobnym rozmiarze.
Następnie trzeba posmarować bardzo delikatnie wszystkie chipsy oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami (np. sól, papryka, cebula). Najwygodniej zrobić to w misce poprzez dokładne wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Później pozostaje już tylko zapiec chipsy w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez ok. 5-10 minut, aż zrobią się lekko brązowe i chrupiące. Smacznego!