Przepis na filet z kurczaka z marchewką i groszkiem cieszy się niebywałym powodzeniem. Takie samo połączenie smaków zastosowałam do przygotowania ryby. Dorsz w sosie z marchewką i groszkiem okazał się równie pyszny. To prosty sposób na szybki obiad. Danie jest kolorowe, zdrowe i pełne smaku, a ryba miękka i soczysta.
Ten przepis udowadnia, że rybą bez panierki można zachwycić biesiadników. W ten sposób przygotowany dorsz lub każda inna biała ryba nie wymaga wcześniejszego obsmażania, zatem całe danie jest lekkie i dietetyczne.
Składniki:
- 4 porcje dorsza a’160 g
- 3 spore marchewki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła ghee
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki bulionu
- 200 ml śmietany kremówki
- koperek
- 1 łyżeczka mąki — opcjonalnie
Przygotowanie:
- porcje ryby skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić
- marchew obrać, pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dodać marchewkę, wlać bulion i dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać zielony groszek (zamrożony) i dusić następne 5 minut
- do marchewki z groszkiem wlać śmietanę kremówkę, ułożyć pomiędzy warzywami dorsza i dusić, aż mięso ryby zbieleje (około 5 minut), w międzyczasie dorsza obrócić. Gdyby sos był za rzadki można zagęścić 1 łyżeczką mąki
- przed podaniem rybę posypać koperkiem. Podawać z purée ziemniaczanym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂