Lubimy dyniฤ i coraz czฤลciej po niฤ
siฤgamy. Niestety najczฤลciej lฤ
duje w zupie โ kremie. Tym przepisem chcฤ przekonaฤ, ลผe dynia moลผe wiฤcej. ลwietnie siฤ sprawdzi w jesiennej zapiekance.
Przepis ten speลnia jednoczeลnie wymagania diety niskowฤglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, ktรณrego gลรณwnym skลadnikiem jest cynamon, bardzo efektywnie wpลywa na przyspieszenie przemiany materii, szczegรณlnie zaล spalanie tลuszczรณw.
Dodatek sezamu nie tylko ลwietnie dekoruje zapiekankฤ, ale nadaje chrupkoลci i lekko orzechowego posmaku, przeลamujฤ
c kremowฤ
konsystencjฤ dyni.
Skลadniki:
- 700-8000 g purรฉe z dyni
- 2 czerwone papryki
- 500 g mielonego miฤsa
- 2,5 ลyลผeczki garam-masala
- sรณl, pieprz cayenne
- 200 ml bulionu
- 1 ลผรณลtko
- 3 ลyลผki sezamu
- 2 ลyลผki oleju
- 40 g masลa
Wykonanie:
- paprykฤ umyฤ, pokroiฤ na ฤwiartki i pozbawiฤ pestek i gniazd nasiennych, nastฤpnie pokroiฤ w 2 cm kostkฤ. Drobno pokroiฤ cebulฤ
- na rozgrzanym oleju zeszkliฤ cebulฤ. Dodaฤ miฤso i na mocnym ogniu siekajฤ c ลopatkฤ przysmaลผyฤ je i rozbiฤ na drobne kawaลeczki. Na koลcu dodaฤ paprykฤ i razem przesmaลผyฤ. Dodaฤ garam-masala oraz sรณl, podlaฤ bulionem i zagotowaฤ caลoลฤ. Wyลoลผyฤ do naczynia ลผaroodpornego o przekroju 24 cm
- dyniowe purรฉe doprawiฤ pieprzem cayenne i wymieszaฤ z ลผรณลtkiem. Rozลoลผyฤ na podsmaลผonym miฤsie
- piekarnik nagrzaฤ do 200`C. Rozpuszczonym masลem polaฤ dyniฤ i posypaฤ sezamem. Zapiekaฤ 20 minut
SMACZNEGO!
ลนrรณdลo: Essen&Trinken fรผr jeden Tag Heft 9/2015
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐