Lubimy dyniฤ™ i coraz czฤ™ล›ciej po niฤ… siฤ™gamy. Niestety najczฤ™ล›ciej lฤ…duje w zupie โ€” kremie. Tym przepisem chcฤ™ przekonaฤ‡, ลผe dynia moลผe wiฤ™cej. ลšwietnie siฤ™ sprawdzi w jesiennej zapiekance.

Przepis ten speล‚nia jednoczeล›nie wymagania diety niskowฤ™glowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, ktรณrego gล‚รณwnym skล‚adnikiem jest cynamon, bardzo efektywnie wpล‚ywa na przyspieszenie przemiany materii, szczegรณlnie zaล› spalanie tล‚uszczรณw.

Dodatek sezamu nie tylko ล›wietnie dekoruje zapiekankฤ™, ale nadaje chrupkoล›ci i lekko orzechowego posmaku, przeล‚amujฤ…c kremowฤ… konsystencjฤ™ dyni.

Skล‚adniki:

  • 700-8000 g purรฉe z dyni
  • 2 czerwone papryki
  • 500 g mielonego miฤ™sa
  • 2,5 ล‚yลผeczki garam-masala
  • sรณl, pieprz cayenne
  • 200 ml bulionu
  • 1 ลผรณล‚tko
  • 3 ล‚yลผki sezamu
  • 2 ล‚yลผki oleju
  • 40 g masล‚a

Wykonanie:

  • paprykฤ™ umyฤ‡, pokroiฤ‡ na ฤ‡wiartki i pozbawiฤ‡ pestek i gniazd nasiennych, nastฤ™pnie pokroiฤ‡ w 2 cm kostkฤ™. Drobno pokroiฤ‡ cebulฤ™
  • na rozgrzanym oleju zeszkliฤ‡ cebulฤ™. Dodaฤ‡ miฤ™so i na mocnym ogniu siekajฤ…c ล‚opatkฤ… przysmaลผyฤ‡ je i rozbiฤ‡ na drobne kawaล‚eczki. Na koล„cu dodaฤ‡ paprykฤ™ i razem przesmaลผyฤ‡. Dodaฤ‡ garam-masala oraz sรณl, podlaฤ‡ bulionem i zagotowaฤ‡ caล‚oล›ฤ‡. Wyล‚oลผyฤ‡ do naczynia ลผaroodpornego o przekroju 24 cm
  • dyniowe purรฉe doprawiฤ‡ pieprzem cayenne i wymieszaฤ‡ z ลผรณล‚tkiem. Rozล‚oลผyฤ‡ na podsmaลผonym miฤ™sie
  • piekarnik nagrzaฤ‡ do 200`C. Rozpuszczonym masล‚em polaฤ‡ dyniฤ™ i posypaฤ‡ sezamem. Zapiekaฤ‡ 20 minut

SMACZNEGO!

ลนrรณdล‚o: Essen&Trinken fรผr jeden Tag Heft 9/2015

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *