Dżem morelowy to piękny kolor, cudowny aromat i smak, także przymiotnik królewski jest jak najbardziej na miejscu. To mój absolutny faworyt wśród dżemów. W tym roku mogę poszaleć z morelowymi przetworami, ponieważ nasze drzewko morelowe obsypało nas niewiarygodną wprost ilością owoców.
Dżem morelowy jest bardzo prosty do przygotowania. Ładnie żeluje, także nie potrzebujesz żadnych żelfixów (nafaszerowanych konserwantami), dżem zagęścisz przez odpowiednio długie wysmażanie.
Moje dżemy są słodkie słodyczą owoców i dodatkiem ksylitolu zamiast cukru. Jak domowy, to niech będzie najzdrowszy! Dżemy morelowe robiłam z najprzeróżniejszymi dodatkami, ale ten najsmaczniejszy to właśnie tylko morele. Ten królewski smak broni się sam!
Składniki na 5 słoiczków a`250 g:
- 2 kg moreli
- 400-500 ksylitolu
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- morele umyć, odsączyć z wody. Przekroić każdą na pół i wyjąć pestkę, większe pokroić na ćwiartki. Morele umieścić w dużym, płaskim rondlu o grubym dnie. Zasypać ksylitolem i odstawić na 1-2 godziny, by puściły sok
- wysmażanie najlepiej rozłożyć na 2 dni. Pierwszego dnia odparowywać nadmiar soku około 2 godzin. Po zagotowaniu zdjąć szumowiny. Od czasu do czasu zamieszać drewnianą łyżką. Drugiego dnia wysmażać 1-1,5 godziny w zależności od konsystencji. Drugiego dnia dżem trzeba już pilnować i często mieszać, by nie przywarł do dna. Pod koniec wcisnąć sok z cytryny. Gdy dżem będzie spadał płatami z łyżki, jest gotowy. Trzeba pamiętać, gdy ostygnie dodatkowo zgęstnieje
- gorący dżem nakładać do wyparzonych, wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić
- dno dużego garnka wyłożyć papierowym ręcznikiem, ustawić słoiki. Gorące słoiki wstawić do gorącej wody, zimne do zimnej (żeby nie popękały). Pasteryzować w wodzie bliskiej wrzenia około 15 minut
- przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂