Miฤso z indyka jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajรณw miฤsa, czฤsto rekomendowanym przez dietetykรณw. Jeลผeli jednak myลlisz, ลผe indyk to tylko piersi i filety, zdecydowanie powinieneล poznaฤ jego inne czฤลci, zwลaszcza podudzia, ktรณre sฤ niewiarygodnie smaczne i tanie. W tym artykule przedstawiamy przepis na golonkฤ z indyka duszonฤ w warzywach, danie, ktรณre nie tylko zadowoli twoje kubki smakowe, ale takลผe dostarczy organizmowi mnรณstwo wartoลciowych skลadnikรณw.
Dlaczego warto wybraฤ podudzia z indyka?
Podudzia z indyka to doskonaลa alternatywa dla osรณb, ktรณre majฤ doลฤ przesuszonej piersi. Sฤ miฤsiste, aromatyczne i wyjฤ tkowo soczyste. Ich jedynฤ wadฤ sฤ twarde ลciฤgna, ale wลaลnie dlatego warto je dusiฤ z warzywami, dziฤki czemu stajฤ siฤ miฤkkie i delikatne.
Golonka z indyka duszona z warzywami – skลadniki:
- 4 golonki z indyka (okoลo 1,800 kg)
- sรณl, ลwieลผo mielony pieprz
- 1 ลyลผka sลodkiej papryki w proszku
- 1 ลyลผeczka kurkumy
- 6 cm kawaลek ลwieลผego imbiru, starty
- 3 marchewki, starte
- 1 pietruszka, starta
- 1/2 selera, starty
- 1/2 pora, pokrojony w pรณลkrฤ ลผki
- 1 duลผa cebula, pokrojona w piรณrka
- 2 listki laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- 2 ลyลผki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 ลyลผki oleju lub masลa klarowanego do smaลผenia
Golonka z indyka duszona z warzywami – przygotowanie:
- Marinowanie Miฤsa: Podudzia indycze natrzeฤ mieszankฤ soli, pieprzu, papryki i kurkumy. Odstawiฤ na kilka godzin, najlepiej na caลฤ noc, w lodรณwce.
- Obsmaลผanie Podudzi: Podudzia wyjฤ ฤ z lodรณwki, ociepliฤ i obsmaลผyฤ na rumiano na rozgrzanym oleju lub masle klarowanym.
- Przygotowanie Warzyw: Wszystkie warzywa obraฤ i zetrzeฤ na grubych oczkach tarki. Por pokroiฤ w pรณลkrฤ ลผki.
- Warzywna Podstawa: Na tej samej patelni, na ktรณrej obsmazywaliลmy podudzia, zeszkliฤ cebulฤ i imbir. Dodaฤ pozostaลe warzywa i poddusiฤ przez kilka minut.
- Duszenie w Warzywach: Do warzyw dodaฤ bulion, koncentrat pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Na tej mieszance uลoลผyฤ obsmaลผone podudzia. Przykryฤ i dusiฤ okoลo 45-60 minut.
- Podanie: Idealnie komponuje siฤ z ziemniakami, kaszฤ czy kluskami. Moลผna rรณwnieลผ przybraฤ zieleninฤ , na przykลad pietruszkฤ czy koperkiem.
Opcje i Warianty
Dla osรณb, ktรณre lubiฤ eksperymentowaฤ, moลผna dodatkowo wprowadziฤ takie skลadniki jak: czerwone wino, suszone grzyby czy rรณลผnego rodzaju zioลa jak rozmaryn czy tymianek. Warto rรณwnieลผ zastanowiฤ siฤ nad dodaniem ciekawych sosรณw, takich jak sos ลmietanowy czy pieczarkowy, ktรณry jeszcze bardziej wzbogaci smak dania.
Golonka z indyka duszona w warzywach to danie, ktรณre ลฤ czy w sobie mnรณstwo smakรณw, aromatรณw i kolorรณw. To nie tylko estetyczna, ale i zdrowa uczta, ktรณra z pewnoลciฤ przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagajฤ cym smakoszom.
Smacznego i zdrowego gotowania!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐