Soczysty, aromatyczny dorsz z grilla. Namawiam do urozmaicenia grillowego menu i wprowadzenia ryby. Grilluj zdrowo! Filety z dorsza, kilka zielonych gaลฤ zek lubczyku prosto z grzฤ dki i pyszna, zielona ryba gotowa.
Moลผesz zamarynowaฤ rybฤ 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wczeลniej i pozostawiฤ jฤ
w marynacie przez noc w lodรณwce. Bฤdzie jeszcze smaczniejsza.
Oprรณcz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skรณry obลoลผyลam liลฤmi lubczyku, by „trzymaล” rybฤ. Efekt? Ryba siฤ nie rozsypaลa, ลadnie zachowaลa ksztaลt, a przypieczony lubczyk oszaลamiaล aromatem i smakiem. Przepis wart wyprรณbowania!
Skลadniki:
- 4 duลผe filety z dorsza
- 4 ลyลผki oleju rzepakowego
- 4 gaลฤ zki lubczyku
- 3-4 cm kawaลek imbiru
- 1 zฤ bek czosnku
- 1/2 cytryny
- sรณl
- pieprz
Wykonanie:
- rybฤ umyฤ, osuszyฤ, poporcjowaฤ. Skropiฤ sokiem z cytryny i natrzeฤ solฤ
- umyte, osuszone, oberwane z grubych ลodyg listki lubczyku drobno posiekaฤ. Obraฤ i posiekaฤ imbir i zฤ bek czosnku. Wymieszaฤ ziele i przyprawy z olejem. Marynatฤ rรณwnomiernie obลoลผyฤ porcje ryby, uลoลผyฤ ciasno w naczyniu, przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ i odstawiฤ do zamarynowania
- porcje ryby ukลadaฤ na rozgrzanym ruszcie i smaลผyฤ do zrumienienia najpierw od strony skรณry, nastฤpnie przykryฤ porcje ryby caลymi liลฤmi ziela, obrรณciฤ i dosmaลผaฤ drugฤ stronฤ
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐