Gofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha!
Zachwyci wszystkich romantyków-to pewne, bo gofry podawane są najczęściej w kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśniami są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie.
Składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 ml wody mineralnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 60 g masła
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 słoik kompotu z wiśni – 350 g
- 1 łyżka mączki ziemniaczanej
- wanilia lub rum
- cukier puder
Wykonanie:
- odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło
- białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem
- wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji
- upieczone gofry odkładać na kratkę
- zawartość słoika z wiśniami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować. Do smaku dodaj wanilię lub rum. Gorące wiśnie podawać razem z goframi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂