Gryczane gofry z gorącymi wiśniami

Gofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha!

Zachwyci wszystkich romantyków-to pewne, bo gofry podawane są najczęściej w kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśniami są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie.

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 ml wody mineralnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoik kompotu z wiśni – 350 g
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • wanilia lub rum
  • cukier puder

Wykonanie:

  • odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło
  • białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem
  • wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji
  • upieczone gofry odkładać na kratkę
  • zawartość słoika z wiśniami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rondelka doprowadzić do wrzenia, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować. Do smaku dodaj wanilię lub rum. Gorące wiśnie podawać razem z goframi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *