Kapusta z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką — wege bigos

Kapusta z suszonymi grzybami to jedno z najprostszych dań wigilijnych. Tradycyjnie znajduje się na liście 12 potraw wigilijnych.

Aromatyczna i pełna smaku kapusta z suszonymi grzybami jest bardzo prosta do przygotowania. Taka kapusta ma wiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej.

Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne.

O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki, dlatego zadbaj o dobrą kiszoną kapustę (niekwaszoną!) i dobrej jakości suszone grzybki. Najlepsza jest oczywiście domowa kiszona kapusta. Kapustę przygotowuję bez zasmażki. Moim zdaniem jest absolutnie zbędna. Oto moja smaczna wersja tego popularnego dania!

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40-50 g suszonych grzybków (u mnie podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju/masła ghee
  • sól, pieprz
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • około 10 wędzonych śliwek
  • 1 łyżeczka kminku — opcjonalnie
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

  • grzyby zalać szklanką gorącej wody  i odstawić. Na jak długo zależy, jak grubo zostały pocięte grzyby do suszenia. Od 10 minut do moczenia przez całą noc. Te najgrubsze warto namaczać przez całą noc niż obgotowywać. Potrawa ma wówczas lepszy smak!
  • obraną, pociętą w piórka cebulę zezłocić na tłuszczu. Dodać obraną i startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę. Przesmażyć razem przez kilka minut
  • dodać kiszoną kapustę (nigdy kapusty nie płuczemy!), następnie grzyby i wlać przez sitko wodę z moczenia grzybów (zatrzyma ewentualne ziarenka piasku). Wg potrzeby dolać wody, dodać przyprawy i dusić kapustę do miękkości. Dusiłam 40 minut, ale grubiej poszatkowana może wymagać nawet 1 godziny lub więcej. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w paseczki śliwki
  • doskonale się przechowuje, a odgrzewana jest jeszcze smaczniejsza
  •  Nadmiary można zamrażać
PRZECZYTAJ  Drożdżowy placek z wiśniami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *