Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy — do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków, pieczywa również. Idealny obiad wegetariański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegetariański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna!
Proste, tanie danie, które ma jeszcze tę zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 duże czerwone papryki
- kilka suszonych grzybków — opcjonalnie
- sól, pieprz
- kminek
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody lub bulionu
Przygotowanie:
- kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem
- w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje woda i zaczną się złocić
- przekroić paprykę, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w dużą kostkę
- do garnka z gotującą się kapustą dodać pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki i kminek. Dusić do miękkości kapusty
- na koniec zagęścić kapustę mąką
- podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂