Aromatyczna nalewka z aronii to jeden z najchฤtniej przygotowywanych domowych trunkรณw. Swฤ
popularnoลฤ zawdziฤcza przede wszystkim leczniczym wลaลciwoลciom aronii i wyjฤ
tkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadajฤ
przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserรณw nalewek kwaskowaty, z nutฤ
goryczki bardzo szlachetny posmak.
Owoce aronii oczyszczajฤ
organizm z toksyn i obniลผajฤ
ciลnienie krwi. Spoลผywanie aronii ลagodzi takลผe skutki chemoterapii oraz szkodliwego dziaลania komputera. Wszystko to zasลuga mnรณstwo antocyjanรณw – substancji barwnikowych o wybitnych wลaลciwoลciach zdrowotnych. Wzmacniajฤ
naczynia krwionoลne, chroniฤ
przed zawaลem, pomagajฤ
przy niedokwaลnoลci ลผoลฤ
dka i nadciลnieniu.
Nalewkฤ z aronii moลผna przygotowaฤ na wiele sposobรณw. Czฤsto spotykanym jest przepis z wykorzystaniem liลci wiลni. Dodanie do nalewki liลci wiลni to jeden z najskuteczniejszych sposobรณw na to, by aronia straciลa swoja cierpkoลฤ. Podobny efekt uzyskuje siฤ poprzez wczeลniejsze przemroลผenie owocรณw. Duลผฤ
popularnoลciฤ
cieszฤ
siฤ warianty, bez liลci, bez gotowania i ten wลaลnie znajdziesz poniลผej. Dodatkowo nalewkฤ moลผna aromatyzowaฤ dodatkiem przypraw, np. imbiru lub kardamonu, cynamonu lub wanilii.
Mรณj przepis bazuje na surowych owocach, nie tracimy wรณwczas witamin podczas obrรณbki termicznej. Smak ma bardzo szlachetny i wytrawny. To czysta, dลugo dojrzewajฤ
ca wspaniaลa aroniรณwka.
Skลadniki na nalewkฤ z aronii:
- 2 kg owocรณw aronii
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
Wykonanie:
- aroniฤ umyฤ, odsฤ czyฤ i zamroziฤ przynajmniej na 48 godzin. Moลผna dลuลผej
- rozmroลผone owoce umieลciฤ w duลผym sลoju i zalaฤ 1/2 litra spirytusu, wymieszane z 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody. Spirytus naleลผy wlaฤ do wody (zawsze silniejszy roztwรณr wlewamy do sลabszego), by nastaw nie zmฤtniaล. Odstawiฤ na 4 tygodnie
- po tym czasie zlaฤ pierwszy nastaw, a owoce zasypaฤ cukrem i odstawiฤ na 7 dni. Potrzฤ saฤ w miฤdzyczasie sลojem, by cukier siฤ rozpuลciล
- syrop z owocรณw przecedziฤ przez gazฤ lub pieluchฤ tetrowฤ
- poลฤ czyฤ oba nastawy, przelaฤ do butelek i odstawiฤ w ciemne miejsce na przynajmniej 6 m-c
NA ZDROWIE!
Czy alkohol wpลywa na lecznicze wลaลciwoลci nalewek?
Owoce, na bazie ktรณrych wytwarza siฤ nalewki, zawierajฤ
wiele prozdrowotnych zwiฤ
zkรณw, takich jak: witaminy i mineraลy, alkaloidy, glikozydy, garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne i inne.ย Alkohol wzmaga lecznicze dziaลanieย tych surowcรณw, poniewaลผ podczas produkcji nalewek zachodzi proces zwany ekstrahowaniem, czyli proces wyodrฤbniania z owocรณw za pomocฤ
alkoholu tych cennych skลadnikรณw i czynnych zwiฤ
zkรณw.
W ten sposรณb zostajฤ
one doskonale zakonserwowane i nie ulegajฤ
rozpadowi nawet po dลuลผszym okresie czasu. Dziฤki alkoholowi nalewki nie tylko dลuลผej zachowujฤ
swojฤ
ลwieลผoลฤ i lecznicze wลaลciwoลci, lecz takลผe silniej oddziaลujฤ
na ludzki organizm, poniewaลผ alkohol, w maลych dawkach, rozszerza naczynia krwionoลne i szybciej przedostaje siฤ wraz z cennymi substancjami do krwioobiegu.
Naleลผy pamiฤtaฤ, ลผe ogromne znaczenie ma stฤลผenie alkoholu uลผytego do produkcji nalewki. Im jest ono wiฤksze, tym lepsze bฤdฤ
wลaลciwoลci konserwujฤ
ce, ale utrudnione zostanie wydobycie wszelkich dobroczynnych skลadnikรณw danego surowca. I tu obowiฤ
zuje zasada zลotego ลrodka.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐