Ponieważ w święta nie może zabraknąć choinki, jest i choinka. U mnie z pysznych, malutkich chrupiących bułeczek z makiem. Bułeczki są delikatne, bardzo smaczne i dosłownie na dwa kęsy. Przepis na bułeczki „pieguski”.
Składniki na 21 bułeczek:
- 280 g mąki
- 180 ml pół na pół mleka z wodą
- 35 g maku
- 20 g masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 jajko M
- 2 łyżki cukru perłowego
- Do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka
Wykonanie:
- Mleko z masłem i wodą podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 21 równych kawałków. Żeby bułeczki były równej wielkości, ciasto najlepiej odważyć, po 28-29 g ciasta na bułeczkę. Każdą rozpłaszczyć na placuszek i zawijać od zewnątrz do środka, okrążając tak placuszek dookoła, formujesz bułeczkę.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu, zostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy.
- Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypać cukrem perłowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 20 minut, do zrumienienia.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂