Makowe mini — bułeczki

Ponieważ w święta nie może zabraknąć choinki, jest i choinka. U mnie z pysznych, malutkich chrupiących bułeczek z makiem. Bułeczki są delikatne, bardzo smaczne i dosłownie na dwa kęsy. Przepis na bułeczki „pieguski”.

Składniki na 21 bułeczek:

  • 280 g mąki
  • 180 ml pół na pół mleka z wodą
  • 35 g maku
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 jajko M
  • 2 łyżki cukru perłowego
  • Do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka

Wykonanie:

  • Mleko z masłem i wodą podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do podwojenia objętości.
  • Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 21 równych kawałków. Żeby bułeczki były równej wielkości, ciasto najlepiej odważyć, po 28-29 g ciasta na bułeczkę. Każdą  rozpłaszczyć na placuszek i zawijać od zewnątrz do środka, okrążając tak placuszek dookoła, formujesz bułeczkę.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu, zostawiając między bułeczkami niewielkie odstępy.
  • Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posypać cukrem perłowym.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec 20 minut, do zrumienienia.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *