Ciasto marchewkowe jest pyszne, zdroweย i idealnie wpisuje siฤ w trend wypiekรณw bezglutenowych, poniewaลผ mฤ
kฤ w dzisiejszym cieลcie zastฤ
piลy mielone migdaลy.
Ciasto aromatyzowane skรณrkฤ
z cytryny smakuje wspaniale i jest cudownie wilgotne. Daje miลe poczucie rozgrzeszenia z jedzenia sลodyczy, bo przecieลผ marchewka to zdrowe warzywo. Kilka marcepanowych dekoracyjnych marchewek sprawi, ลผe ciasto bฤdzie stanowiฤ prawdziwฤ
ozdobฤ wielkanocnego stoลu. Dodatkowo wykorzystaลam foremkฤ z wymiennymi denkami, a do dzisiejszego wypieku denko z zajฤ
czkiem.
I choฤ z wielkanocnฤ
tradycjฤ
wygrywajฤ
ukochane klasyki: baby i mazurki, moลผe wyลamiesz siฤ z tradycji i wลaลnie na to wspaniaลe ciasto zdecydujesz siฤ na ลwiฤta?
Skลadniki:
- 300 g obranej marchewki
- 4 jajka
- szczypta soli
- skรณrka starta z 1 bio-cytryny
- 150 g cukru/ksylitolu
- 250 g mielonych migdaลรณw
- 2 czubate ลyลผki mฤ czki ziemniaczanej
- 1/2 ลyลผeczki proszku do pieczenia
- marcepanowe marchewki
- cukier puder/ksylitol
Wykonanie:
- marchewkฤ obraฤ i zetrzeฤ na drobnych oczkach tarki jarzynowej
- ลผรณลtka oddzieliฤ od biaลek. ลปรณลtka ubiฤ z cukrem na biaลy, puszysty kogel-mogel, dodaฤ startฤ skรณrkฤ z cytryny
- migdaลy wymieszaฤ z mฤ czkฤ ziemniaczanฤ i proszkiem do pieczenia
- biaลka ze szczyptฤ soli ubiฤ na sztywno
- startฤ marchewkฤ wymieszaฤ z ubitymi ลผรณลtkami i suchymi skลadnikami. Na koniec wmieszaฤ ubitฤ pianฤ z biaลek
- foremkฤ o ลrednicy 22-26 cm wyลoลผyฤ papierem do pieczenia, bok wysmarowaฤ masลem. Wylaฤ masฤ marchewkowฤ , wyrรณwnaฤ szpatuลkฤ
- piec 45 minut w 180`C
- studziฤ na kratce
- przed podaniem oprรณszyฤ cukrem pudrem i ozdobiฤ marcepanowymi marchewkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐