Pigwa po latach powraca do ลask i coraz czฤลciej moลผna jฤ spotkaฤ na straganach lub kupiฤ w sklepie. Warto wiฤc wiedzieฤ co nieco o owocu, z ktรณrego juลผ w ลredniowieczu przyrzฤ dzano przetwory i nalewki
Wลaลciwoลci pigwy
- PIGWA POSPOLITA (Cydoniaoblonga Mill.) jest roลlinฤ wieloletniฤ z rodziny rรณลผowatych o ลผรณลtych, aromatycznych gruszkowato-jabลkowych owocach, twardym i cierpkim miฤ ลผszu z mnรณstwem komรณrek kamiennych.
- ย Jest zdrowym owocem juลผ, chociaลผby z tego wzglฤdu, iลผ nie kumuluje zanieczyszczeล pochodzฤ cych z atmosfery.
- Owoce pigwy zawierajฤ niezbฤdne skลadniki odลผywcze, to jest: witaminฤ A, kompleks witamin z grupy B, PP oraz duลผe iloลci witaminy C (z tego powodu pigwa jest nazywana polskฤ cytrynฤ ), skลadniki mineralne: magnez, fosfor, wapล, ลผelazo, mangan, miedลบ, a takลผe zbawienne dla naszego zdrowia antyoksydanty (garbniki, flawonoidy i antocyjany) oraz pektyny.
- Sฤ ponadto dobrym ลบrรณdลem kwasรณw organicznych: jabลkowego, winowego, bursztynowego, cytrynowego, chinowego, chlorogenowego, kawowego i fumarowego.
- Pigwa posiada wลaลciwoลci lecznicze. Gลรณwne substancje lecznicze to pektyny oraz taniny. Najwiฤcej pektyn ze wszystkich owocรณw zawiera wลaลnie pigwa. Pektyny wiฤ ลผฤ metale ciฤลผkie w przewodzie pokarmowym, ktรณre sฤ usuwane poza organizm.
- Ponadto wpลywajฤ na obniลผenie glikemii po posiลkowej (wzrost stฤลผenia glukozy we krwi po posiลku), tym samym zmniejszajฤ wydzielanie insuliny.
- Tanina natomiast wykazuje dziaลanie przeciwzapalne, hamuje krwawienia, odkaลผajฤ ce i ลciฤ gajฤ ce. Ma zastosowanie w leczeniu zmian chorobowych skรณry i bลon ลluzowych.
- Pigwa wzmacnia ukลad odpornoลciowy, gลรณwnie ze wzglฤdu na duลผฤ zawartoลฤ witaminy C. Dlatego jest skuteczna w leczeniu grypy i przeziฤbieล.
- Wpลywa ponadto korzystnie na ukลad pokarmowy, wzmaga apetyt, dziaลa przeciwwymiotnie, przeciwbiegunkowo i zapobiega wzdฤciom. Surowe pektyny sฤ natomiast polecane w profilaktyce nowotworรณw.
- Wartoลci lecznicze posiadajฤ rรณwnieลผ pestki pigwy, zawierajฤ ce spore iloลci ลluzรณw.
Owoce pigwy na surowo sฤ
niejadalne, natomiast doskonale nadajฤ
siฤ na przetwory. I warto przetworzyฤ pigwฤ, bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dลugiego gotowania, okoลo 30-40 minut. Pod wpลywem temperatury ciemnieje, dlatego warto dodaฤ soku z cytryny, bo dziฤki niej nabierze ลadnej lekko pomaraลczowo-brzoskwiniowej barwy.
Ze wzglฤdu na duลผฤ
obecnoลฤ pektyn idealnie nadaje siฤ na dลผemy, marmolady, galaretki. Doskonale ลฤ
czy siฤ z innymi owocami np. jabลkami. Jest smakowitym dodatkiem do miฤs i potraw z dziczyzny, nadaje siฤ rรณwnieลผ na aromatyczne nalewki, wina i likiery. Nalewka pigwowa dobrze dziaลa na serce i obniลผa ciลnienie krwi.
Gdy myลlaลam, ลผe moje wekowanie na ten rok jest zakoลczone, trafiลam na pigwฤ. Aromat i smak pigwy jest dla mnie tak zniewalajฤ
cy, ลผe oczywiลcie wylฤ
dowaลa w koszyku. Kilka sztuk zostawiลam dla bajecznego aromatu w kuchni, resztฤ przerobiลam na marmoladฤ, ktรณra ma sลuลผyฤ jako dodatek do ciast i innych wypiekรณw.
Skลadniki:
- 2 kg pigwy
- 70 dkg cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 jabลka
- 250 ml wody lub soku jabลkowego, lub pomaraลczowego
Wykonanie:
- Pigwฤ umyฤ, by pozbawiฤ jฤ kutnerowej, wลochatej otoczki. Obraฤ, pokroiฤ w ฤwiartki powykrawaฤ gniazda nasienne z komรณrkami kamiennymi. Zetrzeฤ na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Podczas tarcia skrapiaฤ pigwฤ cytrynฤ , by nie zbrฤ zowiaลa.
- Startฤ pigwฤ umieลciฤ w pลaskim szerokim rondlu i zasypaฤ cukrem. Odczekaฤ okoลo 30 minut, aลผ puลci sok. Dolaฤ wodฤ i podgrzewaฤ tak dลugo, aลผ zmiฤknie. Mniej wiฤcej w poลowie gotowania dodaฤ obrane, pokrojone na drobne pลatki jabลka.
- Gorฤ cฤ marmoladฤ wypeลniฤ przygotowane, wyparzone sลoiczki. Zakrฤciฤ i gotowe. Uลผywaฤ do przekลadania ciast, tortรณw, rogalikรณw. Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Uwagi:
W ten sposรณb przygotowana marmolada nie specjalnie nada siฤ jako smarowidลo do chleba, chyba ze zblendujemy jฤ
na gลadkฤ
masฤ. Druga moลผliwoลฤ to dodanie wiฤkszej iloลci wody i bardzo dลugie wysmaลผanie, aลผ siฤ pigwa caลkowicie rozgotuje.
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐