Marmolada z pigwy

Pigwa po latach powraca do ล‚ask i coraz czฤ™ล›ciej moลผna jฤ… spotkaฤ‡ na straganach lub kupiฤ‡ w sklepie. Warto wiฤ™c wiedzieฤ‡ co nieco o owocu, z ktรณrego juลผ w ล›redniowieczu przyrzฤ…dzano przetwory i nalewki

Wล‚aล›ciwoล›ci pigwy

  • PIGWA POSPOLITA (Cydoniaoblonga Mill.) jest roล›linฤ… wieloletniฤ… z rodziny rรณลผowatych o ลผรณล‚tych, aromatycznych gruszkowato-jabล‚kowych owocach, twardym i cierpkim miฤ…ลผszu z mnรณstwem komรณrek kamiennych.
  • ย Jest zdrowym owocem juลผ, chociaลผby z tego wzglฤ™du, iลผ nie kumuluje zanieczyszczeล„ pochodzฤ…cych z atmosfery.
  • Owoce pigwy zawierajฤ… niezbฤ™dne skล‚adniki odลผywcze, to jest: witaminฤ™ A, kompleks witamin z grupy B, PP oraz duลผe iloล›ci witaminy C (z tego powodu pigwa jest nazywana polskฤ… cytrynฤ…), skล‚adniki mineralne: magnez, fosfor, wapล„, ลผelazo, mangan, miedลบ, a takลผe zbawienne dla naszego zdrowia antyoksydanty (garbniki, flawonoidy i antocyjany) oraz pektyny.
  •  Sฤ… ponadto dobrym ลบrรณdล‚em kwasรณw organicznych: jabล‚kowego, winowego, bursztynowego, cytrynowego, chinowego, chlorogenowego, kawowego i fumarowego.
  • Pigwa posiada wล‚aล›ciwoล›ci lecznicze. Gล‚รณwne substancje lecznicze to pektyny oraz taniny. Najwiฤ™cej pektyn ze wszystkich owocรณw zawiera wล‚aล›nie pigwa. Pektyny wiฤ…ลผฤ… metale ciฤ™ลผkie w przewodzie pokarmowym, ktรณre sฤ… usuwane poza organizm.
  • Ponadto wpล‚ywajฤ… na obniลผenie glikemii po posiล‚kowej (wzrost stฤ™ลผenia glukozy we krwi po posiล‚ku), tym samym zmniejszajฤ… wydzielanie insuliny.
  • Tanina natomiast wykazuje dziaล‚anie przeciwzapalne, hamuje krwawienia, odkaลผajฤ…ce i ล›ciฤ…gajฤ…ce. Ma zastosowanie w leczeniu zmian chorobowych skรณry i bล‚on ล›luzowych.
  • Pigwa wzmacnia ukล‚ad odpornoล›ciowy, gล‚รณwnie ze wzglฤ™du na duลผฤ… zawartoล›ฤ‡ witaminy C. Dlatego jest skuteczna w leczeniu grypy i przeziฤ™bieล„.
  • Wpล‚ywa ponadto korzystnie na ukล‚ad pokarmowy, wzmaga apetyt, dziaล‚a przeciwwymiotnie, przeciwbiegunkowo i zapobiega wzdฤ™ciom. Surowe pektyny sฤ… natomiast polecane w profilaktyce nowotworรณw.
  • Wartoล›ci lecznicze posiadajฤ… rรณwnieลผ pestki pigwy, zawierajฤ…ce spore iloล›ci ล›luzรณw.

Owoce pigwy na surowo sฤ… niejadalne, natomiast doskonale nadajฤ… siฤ™ na przetwory. I warto przetworzyฤ‡ pigwฤ™, bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dล‚ugiego gotowania, okoล‚o 30-40 minut. Pod wpล‚ywem temperatury ciemnieje, dlatego warto dodaฤ‡ soku z cytryny, bo dziฤ™ki niej nabierze ล‚adnej lekko pomaraล„czowo-brzoskwiniowej barwy.

Ze wzglฤ™du na duลผฤ… obecnoล›ฤ‡ pektyn idealnie nadaje siฤ™ na dลผemy, marmolady, galaretki. Doskonale ล‚ฤ…czy siฤ™ z innymi owocami np. jabล‚kami. Jest smakowitym dodatkiem do miฤ™s i potraw z dziczyzny, nadaje siฤ™ rรณwnieลผ na aromatyczne nalewki, wina i likiery. Nalewka pigwowa dobrze dziaล‚a na serce i obniลผa ciล›nienie krwi.

Gdy myล›laล‚am, ลผe moje wekowanie na ten rok jest zakoล„czone, trafiล‚am na pigwฤ™. Aromat i smak pigwy jest dla mnie tak zniewalajฤ…cy, ลผe oczywiล›cie wylฤ…dowaล‚a w koszyku. Kilka sztuk zostawiล‚am dla bajecznego aromatu w kuchni, resztฤ™ przerobiล‚am na marmoladฤ™, ktรณra ma sล‚uลผyฤ‡ jako dodatek do ciast i innych wypiekรณw.

Skล‚adniki:

  • 2 kg pigwy
  • 70 dkg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 jabล‚ka
  • 250 ml wody lub soku jabล‚kowego, lub pomaraล„czowego

Wykonanie:

  • Pigwฤ™ umyฤ‡, by pozbawiฤ‡ jฤ… kutnerowej, wล‚ochatej otoczki. Obraฤ‡, pokroiฤ‡ w ฤ‡wiartki powykrawaฤ‡ gniazda nasienne z komรณrkami kamiennymi. Zetrzeฤ‡ na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Podczas tarcia skrapiaฤ‡ pigwฤ™ cytrynฤ…, by nie zbrฤ…zowiaล‚a.
  • Startฤ… pigwฤ™ umieล›ciฤ‡ w pล‚askim szerokim rondlu i zasypaฤ‡ cukrem. Odczekaฤ‡ okoล‚o 30 minut, aลผ puล›ci sok. Dolaฤ‡ wodฤ™ i podgrzewaฤ‡ tak dล‚ugo, aลผ zmiฤ™knie. Mniej wiฤ™cej w poล‚owie  gotowania dodaฤ‡ obrane, pokrojone na drobne pล‚atki jabล‚ka. 
  • Gorฤ…cฤ… marmoladฤ… wypeล‚niฤ‡ przygotowane, wyparzone sล‚oiczki. Zakrฤ™ciฤ‡ i gotowe. Uลผywaฤ‡ do przekล‚adania ciast, tortรณw, rogalikรณw. Pigwa nada naszym wypiekom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Uwagi:
W ten sposรณb przygotowana marmolada nie specjalnie nada siฤ™ jako smarowidล‚o do chleba, chyba ze zblendujemy jฤ… na gล‚adkฤ… masฤ™. Druga moลผliwoล›ฤ‡ to dodanie wiฤ™kszej iloล›ci wody i bardzo dล‚ugie wysmaลผanie, aลผ siฤ™ pigwa caล‚kowicie rozgotuje.
ลปyczฤ™ smacznego!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *