Prosty, szybki przepis na spaghetti ze świeżego ogórka. Moja „temperówka” znowu wkracza do akcji. Dziś ogórek na tapecie, oczywiście najlepiej nada się długi ogórek sałatkowy.
Z dodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka.
Składniki:
- 1 ogórek sałatkowy
- świeży imbir
- kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa)
- 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka
- 1 łyżeczka miodu
- 2-3 łyżki oliwy cytrynowej
- szczypta soli
Wykonanie:
- obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok
- obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę
- oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu
- wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂