Prosty, szybki przepis na spaghetti ze świeżego ogórka. Moja „temperówka” znowu wkracza do akcji. Dziś ogórek na tapecie, oczywiście najlepiej nada się długi ogórek sałatkowy.

Z dodatkiem imbiru i listków świeżej mięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka.

Składniki:

  • 1 ogórek sałatkowy
  • świeży imbir
  • kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa)
  • 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy cytrynowej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok
  • obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę
  • oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu 
  • wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny
  • podawać schłodzoną

SMACZNEGO!        

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *