Domowy torcik powinien byฤ nie tylko smaczniejszy od kupnego, ale i zdrowszy. W moim zwykลฤ mฤ kฤ zastฤ piลam orkiszowฤ , cukier tradycyjnie juลผ ksylitolem. Torcik upiekลam w foremce o przekroju 21 cm. Jest bardzo prosty do przygotowania, jestem pewna, ลผe uda siฤ kaลผdemu. Proste, klasyczne smaki, po prostu pycha!
Skลadniki na biszkopt:
- 120 g mฤ ki (90 g orkiszowej + 30 g mฤ ki ziemniaczanej)
- 90-120 g ksylitolu/cukru
- 4 jajka
Skลadniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g ลmietanki kremรณwki
- sok z 1 cytryny
- skรณrka otarta z cytryny
- 3 ลyลผki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
- 3 ลyลผki dลผemu
- nasฤ czenie: herbata + cukier + cytryna
Przygotowanie:
- jajka ubiฤ z cukrem na puszysty kogel-mogel. Masa powinna potroiฤ objฤtoลฤ. Przy pomocy szpatuลki wmieszaฤ przesiane mฤ ki. Wlaฤ ciasto do foremki wyลoลผonej papierem do pieczenia (bokรณw formy nie naleลผy smarowaฤ tลuszczem) i piec w 170 C 35 minut. Po wyjฤciu z piekarnika foremkฤ ustawiฤ z upieczonym ciastem do gรณry dnem. Biszkopt po wystygniฤciu bฤdzie rรณwny jak stรณล, bez gรณrki
- mascarpone ubiฤ z bitฤ ลmietanฤ i cukrem. Na koniec ubijania dodaฤ sok z cytryny i startฤ skรณrkฤ
- biszkopt przeciฤ ฤ na 3 czฤลci. Pierwszฤ czฤลฤ uลoลผyฤ na paterze, naponczowaฤ, rozsmarowaฤ dลผem i rozลoลผyฤ krem. Podobnie postฤ piฤ z resztฤ skลadnikรณw. Tort przyozdobiลam gotowymi mini bezikami i orzeszkami pistacjowymi
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐