Paluchy z parmezanem — błyskawiczne

Po wczorajszym łososiu pozostało mi sporo okrawków z ciasta francuskiego. Z tych resztek zrobiłam błyskawiczną przekąskę z parmezanem. Paluchy są bardzo chrupiące i delikatne, a przygotowanie ich zajmie zaledwie kilka minut. Okrawki, jakie mi pozostały po wycięciu rybek, ponakładałam jeden na drugim i rozwałkowałam prostokąt na lekko omączonym blacie.

Składniki:

  • ciasto francuskie z rolki (u mnie z okrawków)
  • starty parmezan, może być mak lub sezam
  • sól gruba morska
  • 1 żółtko rozmącone z łyżką mleka

Wykonanie:

  • Przygotowany blat ciasta francuskiego (pozostawić na papierze, gdy używamy świeżego ciasta z rolki) posmarować rozmąconym jajkiem. Rozrzucić starty parmezan wymieszany z solą. Wałkiem lekko docisnąć ser. Przy pomocy radełka pociąć blat na 1,5-2 cm pasy. Każdy pas ująć za dwa końce i skręcić 2 razy wzdłuż osi. Powstanie paluch — zawijas. 
  • Skręcone paluchy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec w 200° 10-12 minut.
  • Istnieje również drugi sposób wykonania paluchów — bez użycia jajka. Postępujemy identycznie, tylko po rozsypaniu sera lub innych nasion bezpośrednio na płacie ciasta, bez użycia jajka, musisz je wprasować przy pomocy wałka w ciasto. Część nasion spadnie, ale i tak spora większość pozostanie.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *