PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY – PROSTY PRZEPIS. DIETA – SZYBKA PRZEMIANA

Chleb orkiszowy, w wersji pełnoziarnistej, to prawdziwy skarb wśród domowych wypieków. Nietuzinkowy, orzechowy smak oraz długo zachowująca się świeżość przekonują do niego coraz więcej domowych piekarzy. A co ważne, jest on niezwykle prosty w przygotowaniu, więc nawet jeśli nie jesteś doświadczonym mistrzem kuchni, z pewnością poradzisz sobie z jego upieczeniem.

Dlaczego warto wybrać orkisz?

Zastanawiając się nad wyborem idealnej mąki do wypieków, warto zwrócić uwagę na orkisz. Ten starożytny zboże nie podlegało takiej intensywnej hybrydyzacji jak pszenica, dlatego jest bardziej strawny i bogatszy w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo, dla wielu osób, które z różnych powodów rezygnują z tradycyjnej pszenicy, orkiszowy chleb staje się świetną alternatywą.

Właściwości chleba orkiszowego w diecie:

Chleb z mąki orkiszowej harmonijnie wpisuje się w ideę zdrowego odżywiania i jest świetnym elementem diety wspomagającej metabolizm. Jeśli poszukujesz przepisów, które pomogą Ci zadbać o prawidłowy metabolizm, chleb orkiszowy jest idealnym rozwiązaniem. O jego dobroczynnych właściwościach można by mówić bez końca, ale przede wszystkim warto podkreślić, że jest źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Prosty przepis na chleb orkiszowy:

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 400 ml letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 op. drożdży instant
  • ziarna sezamu do posypania

Instrukcje:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w misce robota kuchennego. Ciasto zagniatamy przez około 8 minut, aż będzie elastyczne.
  2. Formę do pieczenia smarujemy olejem, posypujemy otrębami orkiszowymi, a następnie wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę, by dobrze wyrosło.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240°C. Chlebek przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
  4. Po upieczeniu chlebek studzimy na kratce.

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty – podsumowanie:

Chleb orkiszowy, pieczony w domu, to nie tylko gwarancja wspaniałego smaku, ale przede wszystkim pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wartościowych składników odżywczych. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *