Sezon plackรณw cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, sลodkie sลodyczฤ marchewki, miลa odmiana dla panujฤ cych plackรณw ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiฤ ce, z delikatnie przysmaลผonym brzegiem. ลwietne z kwaลnฤ ลmietanฤ lub sosem pieczarkowym. Zresztฤ moลผliwoลci jest bez liku.
Skลadniki:
- 500-600 g marchwi
- 1 cebula
- kilka kropli soku z cytryny
- 3 jajka
- 3-4 ลyลผki buลki tartej
- 1 ลyลผka mฤ czki kukurydzianej
- sรณl, pieprz
Wykonanie:
- obrane marchewki zetrzeฤ na grubych oczkach tarki, nastฤpnie zetrzeฤ cebulฤ i skropiฤ cytrynฤ , by nie ลciemniaลa. Wymieszaฤ. Wbiฤ jajka, wsypaฤ buลkฤ tartฤ oraz mฤ kฤ. Przyprawiฤ do smaku solฤ i pieprzem, nastฤpnie dokลadnie wymieszaฤ
- kลaลฤ maลe porcje placuszkรณw (1 ลyลผka) na ลrednio rozgrzany olej i smaลผyฤ na zลoto z obu stron. Placuszki bardzo szybko nabierajฤ koloru. Odsฤ czyฤ z nadmiaru tลuszczu na papierze kuchennym
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐