Placki ziemniaczane z dodatkiem płatków owsianych są wyjątkowo chrupiące. Płatki owsiane to spora dawka bardzo korzystnego dla naszego zdrowia błonnika, z najzdrowszą jego frakcją — błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe.
Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo „stare” ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty. Będą Ci smakować!
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 100 g górskich płatków owsianych
- 1-2 listki szałwii
- 2 jajka
- sól
- olej
Wykonanie:
- ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej
- posiekać listki szałwii
- starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią
- usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂