Po doล›ฤ‡ dล‚ugiej przerwie powrรณciล‚am do wirtualnej Piekarni Amber, by upiec te wspaniaล‚e precle. Juลผ od dawna myล›laล‚am o ich upieczeniu, a tu taka okazja. Pieczenie w towarzystwie zawsze jest przyjemniejsze. To moja ulubiona niemiecka przekฤ…ska, dlatego dla mnie najlepsze i najpyszniejsze precle to Laugenbrezeln z Bawarii.

Nie wiem jaki rodzaj precli wybraล‚a Ania, dlatego trochฤ™ zmodyfikowaล‚am przepis, by przybliลผyฤ‡ wypiek do mojego ulubionego. Wszystkim domowym piekarczykom dziฤ™kujฤ™ za wspรณlne pieczenie, Ani za wybranie precli do wypieku.

Skล‚adniki:

  • 1 szklanka ciepล‚ej wody
  • 1 ล‚yลผka cukru
  • 25 g droลผdลผy
  • 2,5 szklanki mฤ…ki jasnej orkiszowej
  • 1 pล‚aska ล‚yลผeczka soli
  • 1 ล‚yลผka miฤ™kkiego masล‚a

Do obgotowania:

  • 1-2 l wody
  • 1 ล‚yลผka cukru
  • 2 ล‚yลผki sody

Przygotowanie:

  • rozpuล›ciฤ‡ droลผdลผe w kilku ล‚yลผkach wody, nastฤ™pnie wszystkie skล‚adniki umieล›ciฤ‡ w misie robota i wymieszaฤ‡ do otrzymania gล‚adkiego ciasta. Przykryฤ‡, odstawiฤ‡ do wyroล›niฤ™cia
  • zagotowaฤ‡ wodฤ™ w niskim, pล‚askim rondlu. Dodaฤ‡ sodฤ™ i cukier
  • wyroล›niฤ™te ciasto podzieliฤ‡ na 8 rรณwnych czฤ™ล›ci. Kaลผdy rozwaล‚kowaฤ‡ na linฤ™ o dล‚ugoล›ci 60 cm. Skrฤ™ciฤ‡ precle
  • po kolei, najlepiej pojedynczo wkล‚adaฤ‡ precle do garnka z wrzฤ…cฤ… wodฤ…, liczฤ…c po 30 sekund na sztukฤ™. Wyล‚owione precle ukล‚adaฤ‡ na blaszce wyล‚oลผonej papierem do pieczenia. Od razu posypaฤ‡ ziarenkami lub  grubฤ… solฤ…. Najlepiej by byล‚o wล‚aล›nie teraz posmarowaฤ‡ precle jajkiem rozmฤ…conym z mlekiem
  • piec w 200*C okoล‚o 18 minut, aลผ mocno siฤ™ zrumieniฤ…

Uwagi:
Wg oryginalnego przepisu nie smarowaล‚am precli jajkiem tylko po upieczeniu masล‚em. Niestety ten zabieg pozbawiล‚ skรณrkฤ™ precli chrupkoล›ci. Nie polecam!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *