Po doลฤ dลugiej przerwie powrรณciลam do wirtualnej Piekarni Amber, by upiec te wspaniaลe precle. Juลผ od dawna myลlaลam o ich upieczeniu, a tu taka okazja. Pieczenie w towarzystwie zawsze jest przyjemniejsze. To moja ulubiona niemiecka przekฤ ska, dlatego dla mnie najlepsze i najpyszniejsze precle to Laugenbrezeln z Bawarii.
Nie wiem jaki rodzaj precli wybraลa Ania, dlatego trochฤ zmodyfikowaลam przepis, by przybliลผyฤ wypiek do mojego ulubionego. Wszystkim domowym piekarczykom dziฤkujฤ za wspรณlne pieczenie, Ani za wybranie precli do wypieku.
Skลadniki:
- 1 szklanka ciepลej wody
- 1 ลyลผka cukru
- 25 g droลผdลผy
- 2,5 szklanki mฤ ki jasnej orkiszowej
- 1 pลaska ลyลผeczka soli
- 1 ลyลผka miฤkkiego masลa
Do obgotowania:
- 1-2 l wody
- 1 ลyลผka cukru
- 2 ลyลผki sody
Przygotowanie:
- rozpuลciฤ droลผdลผe w kilku ลyลผkach wody, nastฤpnie wszystkie skลadniki umieลciฤ w misie robota i wymieszaฤ do otrzymania gลadkiego ciasta. Przykryฤ, odstawiฤ do wyroลniฤcia
- zagotowaฤ wodฤ w niskim, pลaskim rondlu. Dodaฤ sodฤ i cukier
- wyroลniฤte ciasto podzieliฤ na 8 rรณwnych czฤลci. Kaลผdy rozwaลkowaฤ na linฤ o dลugoลci 60 cm. Skrฤciฤ precle
- po kolei, najlepiej pojedynczo wkลadaฤ precle do garnka z wrzฤ cฤ wodฤ , liczฤ c po 30 sekund na sztukฤ. Wyลowione precle ukลadaฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia. Od razu posypaฤ ziarenkami lub grubฤ solฤ . Najlepiej by byลo wลaลnie teraz posmarowaฤ precle jajkiem rozmฤ conym z mlekiem
- piec w 200*C okoลo 18 minut, aลผ mocno siฤ zrumieniฤ
Uwagi:
Wg oryginalnego przepisu nie smarowaลam precli jajkiem tylko po upieczeniu masลem. Niestety ten zabieg pozbawiล skรณrkฤ precli chrupkoลci. Nie polecam!
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐