Ciasto dyniowe po prostu znakomite. Jeลli tylko masz przygotowane dyniowe purรฉe w lodรณwce, zrobisz je bลyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy ลyลผkฤ wymieszaฤ skลadniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem ลผurawiny i czekolady. I choฤ autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekลam ciasto wลaลnie z tฤ odmianฤ dyni. Zmniejszyลam jedynie jej iloลฤ. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho!
Skลadniki suche:
- 2 szklanki mฤ ki orkiszowej jasnej
- 1 ลyลผeczka sody
- 1/4 ลyลผeczki proszku do pieczenia
- 1/2 ลyลผeczki cynamonu
- 1/4 ลyลผeczki imbiru
- szczypta soli
Skลadniki mokre:
- 3/4 szklanki purรฉe z dyni Hokkaido
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju roลlinnego
- 1/3 szklanki mleka
- 2 ลyลผki octu jabลkowego
Dodatkowo:
- 6 kostek czekolady (daลam 12)
- garลฤ ลผurawiny
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzaฤ do 180*C
- w duลผej misce dokลadnie wymieszaฤ suche skลadniki przy pomocy rรณzgi
- mokre skลadniki odmierzyฤ w wysokim naczyniu blendera, a nastฤpnie dokลadnie zmiksowaฤ blenderem na gลadkฤ , aksamitnฤ emulsjฤ
- przelaฤ mokre skลadniki do suchych i krรณtko wymieszaฤ przy pomocy silikonowej szpatuลki lub ลyลผki. Na sam koniec dodaฤ posiekanฤ czekoladฤ i ลผurawinฤ, ponownie wymieszaฤ i przeลoลผyฤ ciasto do keksรณwki wyลoลผonej papierem do pieczenia. Ciasto jest doลฤ gฤste
- piec 45 minut, aลผ do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto bฤdzie suchy
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐