Różowa sałatka śledziowa czaruje kolorem i smakiem. Pospolite składniki, prostota wykonania na pewno brzmią zachęcająco. Śledź z dodatkiem ziemniaka, buraczka, jabłka i jajka smakuje wyśmienicie. Możesz  podać ją w wersji z samą śmietaną lub śmietanę wymieszaną pół na pół z majonezem. Idealna na przyjęcia, imprezy, z bagietką smaczny lunch lub kolacja.

Składniki:

  • 3 solone śledzie
  • 2 małe buraki
  • 1 jabłko
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • śledzie wymoczyć, osączyć i oczyścić, pokroić w kostkę
  • ziemniaki i buraki ugotować osobno w łupinach, ostudzić, obrać, a następnie pokroić w kostkę
  • jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Natkę opłukać, osączyć i posiekać
  • wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z majonezem i dodać do sałatki. Posypać całość przed podaniem natką pietruszki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *