Aronia to absolutna bomba witaminowa, źródło zdrowia, energii i długowieczności. Tego owocu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni. Aronia w „klasyfikacji” ORAC zajmuje jedno z czołowych miejsc wśród owoców (19.220 j. w 100 g).
Ma ogromny potencjał przeciwutleniający, dlatego jest świetnym antidotum na choroby cywilizacyjne, opóźnia także postępowanie chorób oczu: jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD). Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.
To owoc idealny dla wszystkich pracujących z komputerem, bo nie tylko wspomaga regenerację wzroku, ale znosi skutki promieniowania monitorów komputera. Właśnie przygotowany jesienią sok zadba, by zimowa dieta była bogata w antyoksydanty.
Smak aronii jest dość specyficzny i nie każdego zachwyci, ale sok jest naprawdę smaczny.
Przemrożenie owoców i zamiana cukru na miód bardzo podnoszą smak soku.
Składniki na 4 butelki z`500 ml:
- 2 kg aronii
- 1-1,5 l wody
- 600 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- owoce aronii przebrać i dokładnie umyć, następnie umieścić w dużym garnku i zalać wodą tak, by przykryła owoce. Gotować około 15-20 minut. Po około 10 minutach, gdy owoce już zmiękną zmiażdżyć je ubijakiem do ziemniaków. Więcej wartości z owoców przejdzie wówczas do wody
- po tym czasie odcedzić sok, wsypać odważony cukier, dodać sok z cytryny i zagotować
- gorący sok wlać do wyparzonych butelek, zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂