Biała rzodkiew to świetna baza do przygotowania zimowej surówki. Czaruje pięknym, śnieżnobiałym kolorem, jest pełna pikanterii i świeżości, a przy tym zaskakująco zdrowa. Kształtem przypomina wyrośniętą pietruszkę. Jest znacznie delikatniejsza w smaku od czarnej rzepy.
Jest pełna błonnika, który ułatwia odchudzanie i polepsza perystaltykę jelit oraz obniża poziom cukru we krwi. Należy do produktów o niskim IG, jest więc polecana wszystkim diabetykom i tym, którzy chcieliby zdrowo schudnąć (g to 16 kcal). Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, żółciopędne, oczyszcza z toksyn. Biała rzodkiew to bogactwo soli mineralnych, witaminy C i witamin z grupy B.
Dzisiejszą surówkę uzupełniają tradycyjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty. Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu.
Jest super smaczna, polecam!
Składniki:
- 1/2 korzenia białej rzodkwi
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 mango
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka miodu
- szczypta soli
- zielenina do przybrania
Przygotowanie:
- obraną białą rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mango obrane ze skóry pokroić w słupki
- olej, ocet winny i miód wymieszać do konsystencji gładkiej emulsji
- warzywa i owoce wymieszać z przygotowanym sosem winegret i wymieszać
- przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać posypaną zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂