Surówka z białej rzodkwi z mango

Biała rzodkiew to świetna baza do przygotowania zimowej surówki. Czaruje pięknym, śnieżnobiałym kolorem, jest pełna pikanterii i świeżości, a przy tym zaskakująco zdrowa. Kształtem przypomina wyrośniętą pietruszkę. Jest znacznie delikatniejsza w smaku od czarnej rzepy.

Jest pełna błonnika, który ułatwia odchudzanie i polepsza perystaltykę jelit oraz obniża poziom cukru we krwi. Należy do produktów o niskim IG, jest więc polecana wszystkim diabetykom i tym, którzy chcieliby zdrowo schudnąć (g to 16 kcal). Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, żółciopędne, oczyszcza z toksyn. Biała rzodkiew to bogactwo soli mineralnych, witaminy C i witamin z grupy B.

Dzisiejszą surówkę uzupełniają tradycyjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty.  Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu.
Jest super smaczna, polecam!

Składniki:

  • 1/2 korzenia białej rzodkwi
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 mango
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • zielenina do przybrania

Przygotowanie:

  • obraną białą rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mango obrane ze skóry pokroić w słupki
  • olej, ocet winny i miód wymieszać do konsystencji gładkiej emulsji
  • warzywa i owoce wymieszać z przygotowanym sosem winegret i wymieszać
  • przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać posypaną zieleniną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *