Zamiast tradycyjnych ziemniakรณw przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka bฤdzie zachwycona. Tenย fantastyczny, chrupiฤ
cy dodatek moลผe okazaฤ siฤ najlepszym skลadnikiem drugiego dania, dlatego zrรณb ich wiฤcej, bo bez dokลadki siฤ nie obฤdzie.
Moลผna je przygotowaฤ na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmaลผyฤ w gลฤbokim tลuszczu. Proponujฤ lลผejszฤ
, dietetycznฤ
wersjฤ z piekarnika.
Skลadniki:
- 4 duลผe ziemniaki
- 2-3 zฤ bki czosnku
- 1 ลyลผeczka soli
- 2 ลyลผki oleju
- 1/2 ลyลผeczki papryki ostrej lub sลodkiej wg upodobaล
Wykonanie:
- piekarnik nagrzaฤ do 220`C
- obrane zฤ bki czosnku posiekaฤ i rozetrzeฤ z solฤ , dokลadnie wymieszaฤ z paprykฤ i olejem
- obrane lub pozostawione w ลupinach ziemniaki pokroiฤ w 0,5 cm plasterki i osuszyฤ na papierowym rฤczniku. Wrzuciฤ do miski, zalaฤ przygotowanym sosem, dokลadnie wymieszaฤ, uลoลผyฤ na blaszce, wyลoลผonej papierem do pieczenia i wstawiฤ do piekarnika. Piec okoลo 30-35 minut. W poลowie pieczenia odwrรณciฤ na drugฤ stronฤ. Moลผna rรณwnieลผ osuszone talarki uลoลผyฤ na blaszce i kolejno wszystkie posmarowaฤ olejem z przyprawami przy pomocy pฤdzelka
- tak przygotowane ziemniaki to ลwietny dodatek do kurczaka, kotletรณw i miฤs pieczonych na ruszcie
SMACZNEGO!
Inspiracja: „Prawdziwa kuchnia polska” Hanna Szymanderska
Uwagi: W oryginale zamiast papryki w proszku – 1 ลyลผeczka sosu tabasco
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐