Tort bezowy z cytrynowym kremem russel

Gotowe krฤ…ลผki bezowe do tortรณw dawnymi czasy moลผna byล‚o nabyฤ‡ bez trudu, potem na dล‚ugie lata zniknฤ™ล‚y z pรณล‚ek sklepowych bez ล›ladu, by pojawiฤ‡ siฤ™ na nowo. Powitaล‚am je entuzjastycznie i oczywiล›cie zaraz kupiล‚am, by przygotowaฤ‡ bardzo sล‚odki, pyszny torcik.

Gdybym miaล‚a samodzielnie piec bezฤ™ nigdy bym pewnie torciku nie zrobiล‚a. Raz, ลผe beza to wล‚aล›ciwie sam cukier !!!, a poza tym godzinne suszenie w piekarniku, nie dziฤ™kujฤ™. Gotowe blaty jednak kuszฤ…, a i pomaszkieciฤ‡ od czasu do czasu to nic zล‚ego. Jak juลผ niezdrowo, to na caล‚ego. Przygotowaล‚am zatem cytrynowy krem maล›lany russel, chyba moลผliwie najbardziej kaloryczny na ล›wiecie, ale tak pyszny, ลผe od torciku nie moลผna siฤ™ oderwaฤ‡. Kto raz skosztowaล‚ kremu russel, wie doskonale, ลผe to najsmaczniejszy z kremรณw. Na pewno nie skoล„czycie na jednym kawaล‚ku. Kupna beza nie jest tak miฤ™ciutka jak ta upieczona w domu, dlatego torcik najlepiej przygotowaฤ‡ wczeล›niej i przez noc pozostawiฤ‡ w lodรณwce, by blaty delikatnie przeszล‚y wilgociฤ… kremu.

Skล‚adniki na maล‚y torcik:

  • 1 opakowanie gotowych blatรณw bezowych

KREM RUSSEL:

  • 250 g masล‚a
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 1 ล‚yลผka rumu lub wรณdki – opcjonalnie
  • sok z 1 maล‚ej cytryny
  • skรณrka otarta z cytryny

Wykonanie:

  • jajka z cukrem ubiฤ‡ na parze na pulchnฤ… masฤ™. Powinny przynajmniej 3-krotnie zwiฤ™kszyฤ‡ objฤ™toล›ฤ‡. Ostudziฤ‡ w zimnej wodzie ciฤ…gle ubijajฤ…c
  • masล‚o utrzeฤ‡ do biaล‚oล›ci i ciฤ…gle ucierajฤ…c dodawaฤ‡ po trochฤ™ ostudzonej masy jajecznej. Uwaga – jeล›li masa nie bฤ™dzie dostatecznie schล‚odzona krem moลผe siฤ™ zwarzyฤ‡
  • na koล„cu kroplami dodawaฤ‡ sok z cytryny i wmieszaฤ‡ otartฤ… skรณrke cytrynowฤ… oraz rum lub wรณdkฤ™. Dodatek alkoholu bardzo podniesie smak kremu
  • na jeden spรณd bezowy wyล‚oลผyฤ‡ poล‚owฤ™ masy, przykryฤ‡ drugim blatem i wyล‚oลผyฤ‡ nastฤ™pnฤ… porcjฤ™ masy. Przykryฤ‡ ostatnim blatem i przyozdobiฤ‡ wedล‚ug uznania
  • zostawiล‚am kilka ล‚yลผek kremu i wysmarowaล‚am rรณwnieลผ bok dookoล‚a

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *