Chlebek turecki โ nie wszyscy go znajฤ
, a i pewnie nieliczni pamiฤtajฤ
, bo dziล daremnie go szukaฤ w sklepach. Moลผna jednak przywoลaฤ wspomnienia i upiec go samodzielnie w domu. Kolorowy, miฤciutki, najeลผony rodzynkami bardziej przypomina chaลkฤ niลผ tradycyjne pieczywo. Kolor zawdziฤcza dodatkowi melasy i kawy zboลผowej.
Sprawdzi siฤ na ลniadanie jak rรณwnieลผ do popoลudniowej kawki. Bardzo ลatwy do przygotowania i moลผesz go uformowaฤ na ksztaลt bochenkaย lub ciasto podzieliฤ na porcje i upiec przepyszne buลeczki.
Skลadniki:
- 500 g mฤ ki orkiszowej 630
- 1 op. suchych droลผdลผy
- 300 ml mleka
- 50 g masลa
- 1 ลyลผeczka soli
- 1 czubata ลyลผka melasy (u mnie trzcinowa)
- 1 ลyลผeczka cukru lub miodu
- 2 ลyลผeczki kawy zboลผowej
- 100-120 g rodzynkรณw
Do posmarowania:
- mleko + jajko
Wykonanie:
- mleko podgrzaฤ, rozpuลciฤ w nim melasฤ, miรณd i masลo. Rodzynki namoczyฤ w mocno ciepลej wodzie na kilka minut, odsฤ czyฤ i osuszyฤ w papierowym rฤczniku
- do misy robota odwaลผyฤ mฤ kฤ, dodaฤ sรณl, droลผdลผe, kawฤ zboลผowฤ (zmieliลam 1 saszetkฤ Inki w mลynku do kawy) dodaฤ ciepลe mleko i zagnieลฤ jednolite, nieklejฤ ce siฤ do brzegรณw misy ciasto. Przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ i odstawiฤ w ciepลe miejsce do podwojenia objฤtoลci
- wyroลniฤte ciasto wyrzuciฤ na blat, uderzyฤ piฤลciฤ , by je odgazowaฤ i podzieliฤ na 2 czฤลci. Uformowaฤ 2 chlebki lub 1 chlebek i buลeczki, w razie potrzeby podsypaฤ niewielkฤ iloลci mฤ ki. Uformowaลam 1 chlebek i 7 buลeczek. Uลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia, przykryฤ ลciereczkฤ i pozostawiฤ do napuszenia. Gdy podrosnฤ posmarowaฤ mlekiem lub mlekiem wymieszanym z ลผรณลtkiem i piec w nagrzanym piekarniku do 190`C. Przed wลoลผeniem do piekarnika naciฤ ฤ chlebek. Buลeczki wyjฤ ฤ po 20 minutach, a chlebek dopiekaฤ jeszcze okoลo 5-10 minut. Studziฤ na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐