Wątróbka z jabłkami i cebulką to klasyk kuchni polskiej, nic dziwnego, bo słodko-kwaśny owocowy smak doskonale harmonizuje z delikatnym mięsem wątróbki.
Teraz w sezonie morelowym proponuję jabłka podmienić morelami. Danie nie tylko pięknie wygląda, a i smakuje wyśmienicie! Prosty, smaczny i tani obiadek do przygotowania w kwadrans.
Jeśli nadal wierzysz, że wątróbka jest niezdrowa, ponieważ kumuluje wszystkie trucizny, jakimi jest karmiony drób, muszę wyprowadzić Cię z błędu. Wątróbka to owszem — magazyn, ale samych wartości odżywczych, a nie toksyn.
Polecam danie!
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- masło ghee/olej do smażenia
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- 250 g moreli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- ksylitol/cukier
- tymianek
Wykonanie:
- wątróbkę umyć, wysuszyć na papierowym ręczniku, następnie obrać z błon i powięzi. Większe kawałki przepołowić
- obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i układać na rozgrzanym maśle. Smażyć do zrumienienia, następnie przewrócić na drugą stronę. Wstępnie przesmażoną przesunąć na jedną stronę patelni, dołożyć obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć przez kilka minut. Przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem następne kilka minut
- w międzyczasie na drugiej patelni rozpuścić masło z miodem. Ułożyć na gorącej patelni połówki moreli, bez pestek, obsypać tymiankiem i karmelizować przez kilka minut podrzucając je na patelni, aż zmiękną, ale nie straca kształtu
- przed podaniem wątróbkę posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Wykładać na talerze porcje wątróbki i karmelizowanych moreli. Podawać z młodymi kartofelkami i ulubioną surówką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂