Ziarno orkiszu tak popularne w ลredniowieczu wypadลo z obiegu, przegrywajฤ
c w walce na wydajnoลฤ z pszenicฤ
.
Niestrudzonฤ
popularyzatorkฤ
ziarna orkiszowego byลa mniszka Hildegarda z Bingen, nie tylko ze wzglฤdu na jego wartoลci odลผywcze, ale i lecznicze. Orkisz przerwaล na szczฤลcie w uprawach ekologicznych i na fali czystej, niezmodyfikowanej genetycznie i zdrowej ลผywnoลci wraca do ลask. Ziarno orkiszu jest poลผywne i treลciwe, nasyci na dลugo.
Peลne ziarno orkiszu jest miฤsiste, o orzechowym posmaku. Ze sลodkim groszkiem stanowi ลwietny duet smakowy. Podane na gorฤ
co zastฤ
pi ziemniaki lub kluski, samodzielnie stanowi jarskie danie. Jeลli raz sprรณbujesz orkiszu, zawลadnie Twoimi kubkami smakowymi. Polecam!
Skลadniki:
- 1 kubek orkiszu
- 200 g zielonego groszku (u mnie mroลผony)
- bulion warzywny
- 1 ลyลผka masลa
Wykonanie:
- ziarno orkiszu ugotowaฤ w podwรณjnej iloลci bulionu lub osolonej wody
- w garnuszku rozpuลciฤ masลo, wrzuciฤ zamroลผony groszek, poddusiฤ 2-3 minuty, by go rozmroziฤ. Podlaฤ odrobinฤ bulionu i dusiฤ groszek 5-10 minut, aลผ zmiฤknie, a woda odparuje
- wymieszaฤ miฤkki groszek z ugotowanym orkiszem i podawaฤ. Smacznego
Uwagi:
Wymieszaลam orkisz z zielonym groszkiem z ryลผem z poprzedniego obiadu. Byลo rรณwnie pysznie!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐