Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoską kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem, czy nie jest on smaczniejszy od skromnego oryginału.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Składniki na nałożenie:
- 200 g mieszanego mięsa mielonego
- 300 g dyni Hokkaido
- 1 ząbek czosnku
- 100 g śmietany kremówki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/4 kapusty włoskiej
- parmezan
Wykonanie:
- mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut
- dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką
- włączyć piekarnik na najwyższą moc (u mnie 280 `C) razem z kamieniem
- mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i łyżeczką musztardy
- kilka liści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu
- ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu luźno ułożyć mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem
- na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 – 10 minut do zrumienienia brzegów
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂