Zimowy flammkuchen z dynią i mięsem mielonym

Flammkuchen z niecodziennymi dodatkami, musem dyniowym, mięsem mielonym i włoską kapustą. Typowe zimowe dodatki smakują super i nie wiem, czy nie jest on smaczniejszy od skromnego oryginału.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Składniki na nałożenie:

  • 200 g mieszanego mięsa mielonego
  • 300 g dyni Hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g śmietany kremówki
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • parmezan

Wykonanie:

  • mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut
  • dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką
  • włączyć piekarnik na najwyższą moc (u mnie 280 `C) razem z kamieniem
  • mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i  łyżeczką musztardy
  • kilka liści włoskiej kapusty obgotować 2 minuty w osolonej wodzie. Wyłowić, przelać zimną wodą i osuszyć. Pokroić w paski. Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu
  • ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu luźno ułożyć  mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem
  • na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 – 10 minut do zrumienienia brzegów

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *