Zupa ziemniaczana z dynią i pieczarkami — wegetariańska

Bardzo prosta, szybka, sycąca i super smaczna jesienna zupa. Oczywiście dynia z ziemniakiem w roli głównej. Jako omasta przysmażone na rumiano pieczarki. Pycha!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 250 g dyni np. Hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła ghee
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego (bez mleka też pyszna)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100 g pieczarek

Wykonanie:

  • Cebulę obrać, z dyni usunąć pestki, ziemniaki obrać. Wszystko pokroić w grubą kostkę.
  • W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać dynię i ziemniaki. Razem krótko obsmażyć, wlać bulion i gotować do miękkości około 20 minut.
  • Zupę zblendować, ale niezbyt dokładnie, tak by pozostały kawałki dyni i ziemniaków. Dodać mleczko kokosowe, zagotować razem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa
  • W międzyczasie na patelni podsmażyć na rumiano, pokrojone w plasterki małe pieczarki. Można przesmażyć kilka, gdy chcemy tylko ozdobić zupę lub więcej gdy mają oprócz ozdoby stanowić wkładkę grzybową.
  • Zupę rozlewamy do miseczek, dokładamy pieczarki. Życzę smacznego!

Uwagi:
Jeśli chcemy cieszyć się ich intensywnym smakiem i ładnie  przyrumienić grzyby nie myjemy ich. Najlepiej kupić świeże, białe, jędrne pieczarki, a ewentualne czarne grudki ziemi usunąć ręcznikiem papierowym lub zebrać małym nożykiem.

Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry. Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkreśli pomarańczowo-złocisty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *