Bardzo prosta, szybka, sycąca i super smaczna jesienna zupa. Oczywiście dynia z ziemniakiem w roli głównej. Jako omasta przysmażone na rumiano pieczarki. Pycha!
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 250 g dyni np. Hokkaido
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżka masła ghee
- 600 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleka kokosowego (bez mleka też pyszna)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 100 g pieczarek
Wykonanie:
- Cebulę obrać, z dyni usunąć pestki, ziemniaki obrać. Wszystko pokroić w grubą kostkę.
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać dynię i ziemniaki. Razem krótko obsmażyć, wlać bulion i gotować do miękkości około 20 minut.
- Zupę zblendować, ale niezbyt dokładnie, tak by pozostały kawałki dyni i ziemniaków. Dodać mleczko kokosowe, zagotować razem i przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołowa
- W międzyczasie na patelni podsmażyć na rumiano, pokrojone w plasterki małe pieczarki. Można przesmażyć kilka, gdy chcemy tylko ozdobić zupę lub więcej gdy mają oprócz ozdoby stanowić wkładkę grzybową.
- Zupę rozlewamy do miseczek, dokładamy pieczarki. Życzę smacznego!
Uwagi:
Jeśli chcemy cieszyć się ich intensywnym smakiem i ładnie przyrumienić grzyby nie myjemy ich. Najlepiej kupić świeże, białe, jędrne pieczarki, a ewentualne czarne grudki ziemi usunąć ręcznikiem papierowym lub zebrać małym nożykiem.
Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry. Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkreśli pomarańczowo-złocisty kolor.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂