Barszcz czerwony z ciecierzycą i mlekiem kokosowym

Oryginalne połączenie czerwonych buraczków z mlekiem kokosowym i ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy ciecierzycy z puszki, przepis z serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g czerwonych buraków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 215 g ciecierzycy ugotowanej (z puszki)
  • sól
  • pierz z młynka
  • świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

  • Czerwone buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, wtedy szybko będą miękkie.
  • Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, posypujemy kuminem, podsmażamy około 5 minut.
  • Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy buraki są już miękkie, 2-3 łyżki buraków odkładamy na bok, z reszty przy użyciu blendera robimy purée.
  • Odsączamy z puszki ciecierzycę, dokładnie płuczemy i łączymy z zupą. Podgrzewamy.
  • Dodajemy pozostawione buraczki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekaną kolendrą.

Jedna uwaga odnośnie kuminu. Dodawajmy go bardzo ostrożnie, z uwagi na bardzo intensywny smak, żeby nie zdominował swym smakiem całej zupy.
Przygotowanie: 35 minut

1 porcja ca. 401 kcal (=1676 kJ)
10 g białka, 28 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika

Przepis pochodzi z „Apotheken Umschau”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *