Oryginalne połączenie czerwonych buraczków z mlekiem kokosowym i ciecierzycą wypadło na plus. Gdy użyjemy ciecierzycy z puszki, przepis z serii niemal błyskawicznych. Ponieważ uwielbiam buraki w każdej postaci, połączenie nowych dla mnie smaków było na tyle intrygujące, że od razu przystąpiłam do dzieła.
Składniki dla 4 osób:
- 500 g czerwonych buraków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 215 g ciecierzycy ugotowanej (z puszki)
- sól
- pierz z młynka
- świeża kolendra do przybrania
Przygotowanie:
- Czerwone buraczki obieramy i kroimy w małą kostkę, wtedy szybko będą miękkie.
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
- Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, posypujemy kuminem, podsmażamy około 5 minut.
- Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, przykrywamy i dusimy około 20 minut. Gdy buraki są już miękkie, 2-3 łyżki buraków odkładamy na bok, z reszty przy użyciu blendera robimy purée.
- Odsączamy z puszki ciecierzycę, dokładnie płuczemy i łączymy z zupą. Podgrzewamy.
- Dodajemy pozostawione buraczki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Dekorujemy posiekaną kolendrą.
Jedna uwaga odnośnie kuminu. Dodawajmy go bardzo ostrożnie, z uwagi na bardzo intensywny smak, żeby nie zdominował swym smakiem całej zupy.
Przygotowanie: 35 minut
1 porcja ca. 401 kcal (=1676 kJ)
10 g białka, 28 g tłuszczu, 25 g węglowodanów, 6 g błonnika
Przepis pochodzi z „Apotheken Umschau”
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂