Witaj, cieszฤ siฤ, ลผe znalazลaล mรณj blog. “Gotuj zdrowo! Guten Appetit” zaลoลผyลam juลผ ponad 7 lat temu. Od niedawna blog zmieniล nazwฤ na “Gotuj zdrowo, kolorowo”, na krรณtszฤ i ลatwiejszฤ do zapamiฤtania.
Na imiฤ mam Weronika, jestem zodiakalnฤ Pannฤ (stฤ d pewna skลonnoลฤ do pedanterii w przepisach). Los rzuciล mnie za zachodniฤ granicฤ i od 19 lat mieszkam w Niemczech, choฤ “jednฤ nogฤ ” caลy czas pozostaลam w Polsce. Bywam tu bardzo czฤsto, najczฤลciej nad moim ukochanym morzem.
Dลugo nosiลam siฤ z zamiarem zaลoลผenia wลasnego bloga kulinarnego. Poczฤ tkowo myลlaลam tylko o zebraniu i uporzฤ dkowaniu przepisรณw nagromadzonych przez lata i poลผegnania mnรณstwa karteluszek. Jednak gotowanie i odkurzanie starych przepisรณw, odkrywanie nowych smakรณw i eksperymentowanie pochลonฤลo mnie bez reszty. Bardzo siฤ cieszฤ, bo nowa pasja daje mi mnรณstwo radoลci i pozytywnej energii, mobilizuje do ciฤ gลego wyszukiwania nowych przepisรณw, poznawania nowych smakรณw i doskonalenia umiejฤtnoลci fotograficznych.
Od zawsze interesowaลo mnie kucharzenie i zdrowe odลผywianie. Czasopisma i ksiฤ ลผki na ten temat, od zawsze naleลผaลy do moich ulubionych pozycji. Niestety dลugie lata pozostawaลam jedynie na etapie zbieractwa. Z czasem jak rosลa moja ลwiadomoลฤ “wiem co jem”, dlatego zwracam uwagฤ co lฤ duje na moim talerzu, zmieniลa siฤ rรณwnieลผ lista zakupรณw, a poszukiwania zdrowszych, alternatywnych zamiennikรณw sฤ siลa napฤdowฤ moich dzisiejszych poczynaล.
Nie mogฤ napisaฤ, iลผ gotowanie zawsze byลo mojฤ pasjฤ , a pierwsze kroki w kuchni stawiaลam z ukochana babciฤ , bardzo ลผaลujฤ niestety i z zazdroลciฤ czytam tego rodzaju wpisy. Babci nie miaลam, a mama wolaลa robรณtki rฤczne niลผ mozolne lepienie pierogรณw. Tajniki gotowania poznawaลam z ksiฤ ลผek kucharskich. Nie wierzcie zatem, ลผe do gotowania trzeba mieฤ jakiล szczegรณlny talent, bo wystarczy dobry przepis i odrobina dobrych chฤci. Naprawdฤ!
Co znajdziesz na moim blogu?
Proste, nieskomplikowane przepisy dla caลej rodziny, propozycje szybkich, kolorowych daล dla zabieganych, ktรณrzy pomimo braku czasu chcฤ siฤ zdrowo odลผywiaฤ. Na blogu nie brakuje jednak przepisรณw bardziej wyrafinowanych na specjalne okazje.
Stawiam na lokalne produkty sezonowe i domowe jedzenie. Nie popadam jednak w skrajnoลci, choฤ nie korzystam ze sklepowych gotowcรณw, pszenicznej mฤ
ki i cukru. Piekฤ chleb na zakwasie w domu, korzystam z domowych przetworรณw owocowych i warzywnych. Uprawiam wลasne zioลa, zbieram jadalne kwiatki, wiosnฤ
pijemy wodฤ pozyskanฤ
z brzozy.
Lubiฤ tradycyjne smaki kuchni polskiej, kuchniฤ ลrรณdziemnomorskฤ
i coraz czฤลciej skลaniam siฤ ku daniom z kuchni Dalekiego Wschodu. Nie bojฤ siฤ eksperymentowaฤ. Przepisy, w ktรณrych nie podajฤ ลบrรณdลa pochodzenia sฤ
mojego autorstwa.
Zebraลam juลผ ponad 1400 przepisรณw na caลodzienne menu: ลniadania, przekฤ
ski, obiady i kolacje. W tym wiele deserรณw i ciast.
Nie jestem wege, uwaลผam jednak, ลผe kuchnia bezmiฤsna jest bardzo ciekawa i smaczna – najwaลผniejsza jest rรณลผnorodnoลฤ. Dlatego znajdziesz na moim blogu wiele wegeteriaลskich i wegaลskich przysmakรณw.
Ponoฤ w tygodniowym menu powinno znaleลบฤ siฤ 60 produktรณw.
To jest gwarancjฤ
, ลผe organizm otrzyma wszystko, czego potrzebuje do zdrowego funkcjonowania.
Przepisy dodatkowo podzieliลam na kategorie Warzywa, Owoce, Kasze…, Zioลa, przyprawy, Okazje, by ลatwiej byลo nawigowaฤ po blogu i znaleลบฤ odpowiedni przepis.
Jestem pewna, ลผe kaลผdy znajdzie na blogu coล dla siebie, zachฤcam zatem do odwiedzin.