Od zawsze lubię ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnością je powtarzam. Możemy użyć jajek gotowanych na twardo, jajko mollet (półmiękkie żółtko, ścięte białko) lub jajko ugotowane w koszulce.
Składniki na sos koperkowy:
250 ml bulionu warzywnego
3-4 łyżki koperku (u mnie mrożony)
1 łyżka mąki krupczatki (instant)
szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
szczypta cukru
Wykonanie:
- Bulion zagotować. Dodać koperek i przyprawy.
- Z dwoma łyżkami zimnej wody wymieszać mąkę i zagęścić sos. Zestawić z ognia.
- Dodać jogurt lub śmietanę. Wymieszać trzepaczką balonową. Gdy śmietanę będziemy dodawać do potrawy po zestawieniu z ognia, nigdy się nie zwarzy. Po wymieszaniu można powtórnie zagotować.
- Podawać z jajkiem i ziemniacznym puree. Smacznego!
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!