Jajko w roli głównej do drugiego dania. Prosto, tanio i pysznie. Sos koperkowy, ziemniaczane purée, ulubiona jarzynka i pełnowartościowy posiłek gotowy.

Od zawsze lubię ten zastaw (ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnością je powtarzam. Możemy użyć jajek gotowanych na twardo, jajko mollet (półmiękkie żółtko, ścięte białko) lub jajko ugotowane w koszulce.

Składniki na sos koperkowy:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki koperku (u mnie mrożony)
  • 1 łyżka mąki krupczatki (instant)
  • szczypta cukru, sól, pieprz do smaku
  • 2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru

Wykonanie:

  • Bulion zagotować. Dodać koperek i przyprawy.
  • Z dwoma łyżkami zimnej wody wymieszać mąkę i zagęścić sos. Zestawić z ognia.
  • Dodać jogurt lub śmietanę. Wymieszać trzepaczką balonową. Gdy śmietanę będziemy dodawać do potrawy po zestawieniu z ognia, nigdy się nie zważy. Po wymieszaniu można powtórnie zagotować. 
  • Podawać z jajkiem i ziemniaczanym purée.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *