Jajko w roli gลรณwnej do drugiego dania. Prosto, tanio i pysznie. Sos koperkowy, ziemniaczane purรฉe, ulubiona jarzynka i peลnowartoลciowy posiลek gotowy.
Od zawsze lubiฤ ten zastaw (ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoลciฤ
je powtarzam. Moลผemy uลผyฤ jajek gotowanych na twardo, jajko mollet (pรณลmiฤkkie ลผรณลtko, ลciฤte biaลko) lub jajko ugotowane w koszulce.
Skลadniki na sos koperkowy:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3-4 ลyลผki koperku (u mnie mroลผony)
- 1 ลyลผka mฤ ki krupczatki (instant)
- szczypta cukru, sรณl, pieprz do smaku
- 2- 3 ลyลผki jogurtu greckiego lub kwaลnej ลmietany
- szczypta cukru
Wykonanie:
- Bulion zagotowaฤ. Dodaฤ koperek i przyprawy.
- Z dwoma ลyลผkami zimnej wody wymieszaฤ mฤ kฤ i zagฤลciฤ sos. Zestawiฤ z ognia.
- Dodaฤ jogurt lub ลmietanฤ. Wymieszaฤ trzepaczkฤ balonowฤ . Gdy ลmietanฤ bฤdziemy dodawaฤ do potrawy po zestawieniu z ognia, nigdy siฤ nie zwaลผy. Po wymieszaniu moลผna powtรณrnie zagotowaฤ.ย
- Podawaฤ z jajkiem i ziemniaczanym purรฉe.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐