Jajko w roli gล‚รณwnej do drugiego dania. Prosto, tanio i pysznie. Sos koperkowy, ziemniaczane purรฉe, ulubiona jarzynka i peล‚nowartoล›ciowy posiล‚ek gotowy.

Od zawsze lubiฤ™ ten zastaw (ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoล›ciฤ… je powtarzam. Moลผemy uลผyฤ‡ jajek gotowanych na twardo, jajko mollet (pรณล‚miฤ™kkie ลผรณล‚tko, ล›ciฤ™te biaล‚ko) lub jajko ugotowane w koszulce.

Skล‚adniki na sos koperkowy:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 3-4 ล‚yลผki koperku (u mnie mroลผony)
  • 1 ล‚yลผka mฤ…ki krupczatki (instant)
  • szczypta cukru, sรณl, pieprz do smaku
  • 2- 3 ล‚yลผki jogurtu greckiego lub kwaล›nej ล›mietany
  • szczypta cukru

Wykonanie:

  • Bulion zagotowaฤ‡. Dodaฤ‡ koperek i przyprawy.
  • Z dwoma ล‚yลผkami zimnej wody wymieszaฤ‡ mฤ…kฤ™ i zagฤ™ล›ciฤ‡ sos. Zestawiฤ‡ z ognia.
  • Dodaฤ‡ jogurt lub ล›mietanฤ™. Wymieszaฤ‡ trzepaczkฤ… balonowฤ…. Gdy ล›mietanฤ™ bฤ™dziemy dodawaฤ‡ do potrawy po zestawieniu z ognia, nigdy siฤ™ nie zwaลผy. Po wymieszaniu moลผna powtรณrnie zagotowaฤ‡.ย 
  • Podawaฤ‡ z jajkiem i ziemniaczanym purรฉe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *