Pizza też może być pełnowartościowym posiłkiem.Wystarczy użyć mąki razowej (zamiast białej oczyszczonej) na cieniutki spód, a salami zastąpić ulubionymi warzywami. Tak naprawdę ile pizza będzie miała kalorii zależy tylko od nas. Moja ulubiona, to pizza ze szpinakiem. Wybornie smakuje również z dodatkiem filetu z kurczaka.
Mąż jada pizzę tylko z tuńczykiem. Użyjmy mozzarelli, ale tej odchudzonej. Nie przesadzajmy z ilością sera. Ta pizza jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto (2 sztuki - 28 cm średnicy):
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo, ilość wody zależy od rodzaju mąki)
2 łyżki oliwy z oliwek (dałam gęsty, nierafinowany olej rzepakowy)
1 łyżeczka suchych drożdży (lub pół kostki świeżych)
1 łyżeczka cukru
1 b.plaska łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE :
- Składniki na ciasto umieścić w misie robota i wyrabiać hakiem około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Lekko może się lepić. To nic, przy wałkowaniu ani tak będziemy podsypywać je mąką. Uformować kulę, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.
puszka krojonych pomidorów z bazylią - 400 g
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
mała płaska łyżeczka soli:
mała płaska łyżeczka cukru
Dodatkowo: 1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na sos wrzucić do rondelka i gotować od 10 do 20 minut, do zagęszczenia
- Po wyrośnięciu zagnieść ciasto jeszcze raz. Podzielić na 2 części. Rozwałkować 2 koła o średnicy około 28 cm podsypując delikatnie, w miarę potrzeby mąką.
- Wcześniej oczywiście włączyć piekarnik na 250 °C.
- Rozwałkowane placki od razu układać na pergaminie, pomarować oliwą, następnie przygotowanym sosem. Ułożyć na plackach szpinak w baryłkach (wcześniej rozmrożony). Drugą pizzę obłożyłam tuńczykiem z puszki (bez oleju) i krążkami cebuli. Przykryć plasterkami mozzarelli.
- Żeby szybko upiec dobrą, chrupiacą pizzę najlepiej upiec ją na kamieniu. Ostatecznie blacha też wystarczy.
- Gdy piekarnik osiągnie 250 °C wsunąć obie pizze na papierze pergaminowym, gdy pieczemy na blaszce. Jeśli używasz kamienia zsunąć pizzę z papieru bezpośrednio na rozgrzany kamień.
- Piec 10 do 12 minut. Czas pieczenia zależy i od mocy piekarnika i od grubości pizzy.
- Podawać gorącą. Smacznego!
2 komentarzy
wygląda bardzo obiecująco.
OdpowiedzUsuńsmaki są dobrze dobrane. smakuje zapewne pysznie :]
zdrowa pizza zawsze okej , najlepiej zrobić domową ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!