Pizza też może być pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy użyć mąki razowej (zamiast białej oczyszczonej) na cieniutki spód, a salami zastąpić ulubionymi warzywami. Tak naprawdę ile pizza będzie miała kalorii, zależy tylko od nas. Moja ulubiona, to pizza ze szpinakiem. Wybornie smakuje również z dodatkiem filetu z kurczaka. Mąż jada pizzę tylko z tuńczykiem.
Użyjmy mozzarelli, ale tej odchudzonej. Nie przesadzajmy z ilością sera. Ta pizza jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto (2 sztuki – 28 cm średnicy):
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo, ilość wody zależy od rodzaju mąki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (dałam gęsty, nierafinowany olej rzepakowy)
- 1 łyżeczka suchych drożdży (lub pół kostki świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 b. płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto umieścić w misie robota i wyrabiać hakiem około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Lekko może się lepić. To nic, przy wałkowaniu ani tak będziemy podsypywać je mąką. Uformować kulę, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki na sos do pizzy:
- puszka krojonych pomidorów z bazylią – 400 g
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- mała płaska łyżeczka soli
- mała płaska łyżeczka cukru
- 1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na sos wrzucić do rondelka i gotować od 10 do 20 minut, do zagęszczenia
- Po wyrośnięciu zagnieść ciasto jeszcze raz. Podzielić na 2 części. Rozwałkować 2 koła o średnicy około 28 cm podsypując delikatnie, w miarę potrzeby mąką.
- Wcześniej oczywiście włączyć piekarnik na 250 °C.
- Rozwałkowane placki od razu układać na pergaminie, posmarować oliwą, następnie przygotowanym sosem. Ułożyć na plackach szpinak w baryłkach (wcześniej rozmrożony). Drugą pizzę obłożyłam tuńczykiem z puszki (bez oleju) i krążkami cebuli. Przykryć plasterkami mozzarelli.
- Żeby szybko upiec dobrą, chrupiącą pizzę najlepiej upiec ją na kamieniu. Ostatecznie blacha też wystarczy.
- Gdy piekarnik osiągnie 250 °C wsunąć obie pizze na papierze pergaminowym, gdy pieczemy na blaszce. Jeśli używasz kamienia zsunąć pizzę z papieru bezpośrednio na rozgrzany kamień.
- Piec 10 do 12 minut. Czas pieczenia zależy i od mocy piekarnika i od grubości pizzy.
- Podawać gorącą.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂