Pizza też może być pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy użyć mąki razowej (zamiast białej oczyszczonej) na cieniutki spód, a salami zastąpić ulubionymi warzywami. Tak naprawdę ile pizza będzie miała kalorii, zależy tylko od nas. Moja ulubiona, to pizza ze szpinakiem. Wybornie smakuje również z dodatkiem filetu z kurczaka. Mąż jada pizzę tylko z tuńczykiem.

Użyjmy mozzarelli, ale tej odchudzonej. Nie przesadzajmy z ilością sera. Ta pizza jest naprawdę pyszna. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto (2 sztuki – 28 cm średnicy):

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 190 ml letniej wody (dodawajmy stopniowo, ilość wody zależy od rodzaju mąki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (dałam gęsty, nierafinowany olej rzepakowy)
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub pół kostki świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 b. płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto umieścić w misie robota i wyrabiać hakiem około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Lekko może się lepić. To nic, przy wałkowaniu ani tak będziemy podsypywać je mąką. Uformować kulę, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na sos do pizzy:

  • puszka krojonych pomidorów z bazylią – 400 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano              
  • mała płaska łyżeczka soli                               
  • mała płaska łyżeczka cukru
  • 1 kulka mozzarelli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na sos wrzucić do rondelka i gotować od 10 do 20 minut, do zagęszczenia
  • Po wyrośnięciu zagnieść ciasto jeszcze raz. Podzielić na 2 części. Rozwałkować 2 koła o średnicy około 28 cm podsypując delikatnie, w miarę potrzeby mąką.
  • Wcześniej oczywiście włączyć piekarnik na 250 °C.
  • Rozwałkowane placki od razu układać na pergaminie, posmarować oliwą, następnie przygotowanym sosem. Ułożyć na plackach szpinak w baryłkach (wcześniej rozmrożony). Drugą pizzę obłożyłam tuńczykiem z puszki (bez oleju) i krążkami cebuli. Przykryć plasterkami mozzarelli.
  • Żeby szybko upiec dobrą, chrupiącą pizzę najlepiej upiec ją na kamieniu. Ostatecznie blacha też wystarczy.
  • Gdy piekarnik osiągnie 250 °C wsunąć obie pizze  na papierze pergaminowym, gdy pieczemy na blaszce. Jeśli używasz kamienia zsunąć pizzę z papieru bezpośrednio na rozgrzany kamień.
  • Piec 10 do 12 minut. Czas pieczenia zależy i od mocy piekarnika i od grubości pizzy.
  • Podawać gorącą.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *