Najlepsza chałka waniliowa

Drożdżowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na świecie. Nie jest to tak trudne, jakby się wydawało. Trzeba tylko trochę czasu i ciepła. Pośpiech mu nie służy. Nie lubi też przeciągów i ponoć nawet kłótni w domu. Chałka – challah pochodzi z kuchni żydowskiej.

Ten tradycyjny wypiek przynoszono w darze do świątyni w czasie świąt, a dwie chałki są tradycyjnie podawane w szabas podczas każdego posiłku. Challah znaczy ofiara.

Chociaż wykluczyłam ze swojej kuchni mąkę pszenną, dla chałki robię wyjątek. To jedyny mój wypiek w całości z mąki pszennej. Nic nie zastąpi kawałka świeżutkiej, jeszcze ciepłej chałki z domową konfiturą lub samym masełkiem, taką lubię najbardziej. Pycha!

Ten przepis jest najlepszy z najlepszych. Przed nim upiekłam wiele chałek, ale ten jest super przepisem. Spróbujcie, a stanie się i Waszym ulubionym !

Składniki na 2 chałki:

  • 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1 duże jajko

Do posmarowania:

  • 1 żółtko z 2 łyżkami mleka
  • cukier perłowy na posypkę

Sposób przygotowania:

  • Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka. Włożyć je do rondelka z mlekiem i całość zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie letnie wsypać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier i 2 łyżki mąki. Zaczyn zostawić na 15 min do napuszenia.
  • Rozpuścić masło. Gdy używamy suchych drożdży, nie robimy zaczynu.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie robota i przy pomocy haka do ciasta drożdżowego na 2 prędkości zagniatać  około 10 minut, do uzyskania gładkiego, rozciągliwego ciasta. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Wyjąć ciasto na blat i ponownie krótko zagnieść, wybijając z niego powietrze. Podzielić na 6 równych części lub na 3 gdy chcemy zrobić jedną wielką chałkę. Z każdej uformować wałek długości 35-40 cm. Końce powinny być nieco cieńsze.
  • Z trzech wałeczków upleść warkocz. Chałka powinna być grubsza pośrodku. Końce zawinąć pod spód. Ułożyć gotową chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sam sposób postąpić z drugą porcją ciasta.
  • Przykryć blaszkę z chałkami ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, tak by podwoiły swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 175 ° C.
  • Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami mleka i posypać cukrem perłowym. Można posypać również sezamem, makiem, płatkami migdałowymi lub kruszonką, co kto lubi
  • Piec w 175 ° C 25-30 minut. Nie przekraczać czasu pieczenia, bo chałki przepieczone będą miały suchy miąższ. Moje były gotowe po 25 minutach.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *