Choć to już prawie maj, nadal nie ma wielu świeżych warzyw, a są one nieodzownym składnikiem zdrowej diety. Bez nich organizm ludzki nie może funkcjonować prawidłowo. Ratuje nas poczciwa marchewka, dostępna cały okrągły rok.

Tak przygotowaną marchewkę na pewno polubicie. Jest to wersja dietetyczna, bez kalorycznej zasmażki. Przygotowuje się właściwie sama — w międzyczasie innych kulinarnych zabiegów. Jest naprawdę smaczna. Ważne jest, by pozostała al dente, lekko chrupiąca.

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • gałązki tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki wody
  • sól

Przygotowanie:

  • Duże marchewki pokroić w duże słupki, małe, młode marchewki pozostawić w całości.
  • Cebulę obrać, pokroić w ósemki lub ćwiartki.
  • Obrać czosnek.
  • Marchewki, cebulę i czosnek ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dołożyć tymianek w gałązkach.
  • Całość skropić oliwą i miodem, podlać odrobiną gorącej wody.
  • Dusić na małym ogniu około 15 minut lub w piekarniku około 30 minut w przykrytym naczyniu. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Przed podaniem posolić

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *