Choฤ to juลผ prawie maj, nadal nie ma wielu ลwieลผych warzyw, a sฤ
one nieodzownym skลadnikiem zdrowej diety. Bez nich organizm ludzki nie moลผe funkcjonowaฤ prawidลowo. Ratuje nas poczciwa marchewka, dostฤpna caลy okrฤ
gลy rok.
Tak przygotowanฤ
marchewkฤ na pewno polubicie. Jest to wersja dietetyczna, bez kalorycznej zasmaลผki. Przygotowuje siฤ wลaลciwie sama โ w miฤdzyczasie innych kulinarnych zabiegรณw. Jest naprawdฤ smaczna. Waลผne jest, by pozostaลa al dente, lekko chrupiฤ
ca.
Skลadniki na 2 porcje:
- 500 g marchewki
- 1 cebula
- 2 maลe zฤ bki czosnku
- gaลฤ zki tymianku
- 2 ลyลผki oliwy z oliwek
- 1 ลyลผeczka miodu
- 4 ลyลผki wody
- sรณl
Przygotowanie:
- Duลผe marchewki pokroiฤ w duลผe sลupki, maลe, mลode marchewki pozostawiฤ w caลoลci.
- Cebulฤ obraฤ, pokroiฤ w รณsemki lub ฤwiartki.
- Obraฤ czosnek.
- Marchewki, cebulฤ i czosnek uลoลผyฤ w naczyniu ลผaroodpornym. Doลoลผyฤ tymianek w gaลฤ zkach.
- Caลoลฤ skropiฤ oliwฤ i miodem, podlaฤ odrobinฤ gorฤ cej wody.
- Dusiฤ na maลym ogniu okoลo 15 minut lub w piekarniku okoลo 30 minut w przykrytym naczyniu. ลwietny dodatek do kaลผdego drugiego dania. Przed podaniem posoliฤ
ลปyczฤ smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐